6 idei de jucării recomandate pentru copii mici
6 idei de jucării recomandate pentru copii mici
21/02/2022
Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: cauze și tratamente recomandate
Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: cauze și tratamente recomandate
09/02/2022
Arată-le pe toate

Dotările obligatorii pentru un hotel de trei stele

Dotările obligatorii pentru un hotel de trei stele

Clasificarea de trei stele în cazul unităților hoteliere este asimilată rangului „confort”, iar acest fapt presupune o serie de dotări impuse de standardele aplicabile în acest domeniu. Dacă ai ales un hotel de trei stele pentru următoarea ta călătorie, îți prezentăm care sunt aceste dotări, pentru a putea verifica dacă unitatea de cazare se încadrează în aceste standarde.

Dotările camerelor

O cameră a unui hotel de trei stele trebuie să aibă pardoseala acoperită cu covor sau mochetă, iar salteaua de pe pat trebuie să fie protejată cu o husă. La capătul patului trebuie să existe noptiere, pe care să fie amplasate veioze, dar corpurile de iluminat pot fi înlocuite cu aplice montate pe perete. Mobilierul este completat de scaune sau fotolii, cuier și un suport pentru bagaje sau un dulap.

La ferestre trebuie să fie montate perdele sau draperii, precum și plase împotriva insectelor. Clienții trebuie să mai aibă la dispoziție pahare, iar în cazul camerelor pentru fumători sau al celor cu terasă, este necesară și o scrumieră. Nu va lipsi nici televizorul, standardele impunând, de asemenea, prezența a cel puțin două prize de alimentare.

O măsuță pentru 3-4 persoane este un alt accesoriu necesar, precum și un frigider, care poate fi folosit și ca minibar. Obligatoriu, patul trebuie să aibă toată lenjeria necesară, incluzând cearșaf, perne, pătură sau pilotă.

Dotările pentru baie

Începem cu obiectele sanitare indispensabile, mai precis chiuveta, vasul de toaletă și cabina de duș sau cada. De asemenea, nu pot lipsi oglinda și hârtia igienică, săpunul și șamponul. Acestor accesorii care reprezintă dotarea minimă într-o baie de trei stele li se adaugă trei prosoape de persoană, suport pentru prosoape, perie și odorizant pentru toaletă, coș de gunoi cu capac și un cuier.

De asemenea, mai este nevoie de o priză, uscător de păr pentru perete, dar și un covoraș antialunecare precum și un mâner de sprijin pentru intrarea și ieșirea din cadă.

Dotări în afara camerelor

Pe lângă dotările puse la dispoziție clienților în camere, un hotel de trei stele trebuie să dispună și de o parcare proprie, cu o capacitate de cel puțin 40% din numărul de locuri de cazare disponibile. La intrare, este obligatorie montarea unei firme luminoase pe care să fie înscris tipul și denumirea unității, precum și categoria de clasificare, respectiv cele trei stele. Tot obligatorie este și existența unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

La interior, în cazul clădirilor cu parter și mai mult de trei nivele este necesară existența unui ascensor. De asemenea, atât în camere cât și la recepție, trebuie să existe instalație de climatizare sau aparate de aer condiționat. 

Alte cerințe obligatorii

Recepția hotelului trebuie să fie deschisă 24 de ore din 24, iar suprafața minimă a holului de primire trebuie să aibă cel puțin 0,5 metri pătrați. Pentru a fi catalogat ca unitate de trei stele, un hotel trebuie să dispună de cel puțin 10 spații de cazare și un spațiu pentru activitățile administrative.

De asemenea, este obligatorie existența unui serviciu de securitate și pază care poate fi propriu sau asigurat de o firmă specializată.  

Suprafețele minime ale camerelor și ale altor spații

Standardele de clasificare se referă și la dimensiunile minime ale anumitor spații din hoteluri. În cazul hotelurilor de trei stele, un dormitor sau garsonieră trebuie să aibă cel puțin 16 metri pătrați, la fel și salonul, în cazul în care este vorba despre un apartament. Baia trebuie să aibă minim 3,5 metri pătrați, iar înălțimea tuturor spațiilor de cazare trebuie să fie de cel puțin 2,7 metri. În cazul culoarelor și al scărilor principale, standardele impun o lățime de minim 1,4 metri.

La toate acestea se mai adaugă și câteva servicii cum ar fi trezirea clienților la cerere, posibilitatea plății cu un card bancar sau primirea și transmiterea corespondenței. Nu în ultimul rând, cel puțin un sfert din personalul de servire trebuie să cunoască o limbă străină de circulație internațională.