Dotările obligatorii pentru un hotel de trei stele
Dotările obligatorii pentru un hotel de trei stele
11/02/2022
Cum să porți brățări din aur: 5 idei
Cum să porți brățări din aur: 5 idei
31/01/2022
Arată-le pe toate

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: cauze și tratamente recomandate

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii: cauze și tratamente recomandate

Afecțiunile dermatologice sunt des întâlnite în rândul populației și pot varia în linii mari în ceea ce privește simptomatologia și severitatea. Patologiile pielii pot fi inofensive și nedureroase sau pot provoca simptome supărătoare care îi duc pe pacienți în cabinetul medicului în căutarea unor soluții pentru afecțiuni dermatologice. Parcurge atent rândurile de mai jos și află care sunt cele mai frecvente boli ale pielii.

Acneea vulgară

Acneea vulgară este unul dintre principalele motive pentru care pacienții se adresează medicului dermatolog fiind o importantă sursă de anxietate și o afecțiune cu un puternic impact emoțional. Acneea este cauzată de blocarea foliculilor piloși și a glandelor sebacee de la nivelul pielii și este frecvent declanșată de schimbări hormonale. Leziunile specifice acneei variază de la zone eritematoase, papule și pustule până la chisturi și noduli dureroși. Cel mai frecvent este localizată la nivelul feței, gâtului, umerilor, pieptului și al părții superioare a spatelui.

Tratamentul include adoptarea unei rutini riguroase de îngrijire, specifice pentru tenul cu tendință acneică, dar și aplicarea unor medicamente care conțin substanțe antibiotice și/ sau derivați ai vitaminei A, numai la recomandarea medicului dermatolog.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este un tip de eczemă și presupune o reacție la nivelul pielii după contactul cu o substanță alergenă. Erupția poate apărea în câteva ore sau în câteva zile de la contactul cu alergenul. Se manifestă, în principal, prin înroșirea pielii (eritem) și apariția mâncărimilor (prurit), însă în unele cazuri pot apărea și vezicule. Principala abordare în tratamentul dermatitei de contact constă în identificarea și înlăturarea agentului alergen cauzator; pentru ameliorarea simptomelor, medicul poate recomanda administrarea de antialergice sau aplicarea locală a unor preparate topice pe bază de corticosteroizi.

Arsura solară

Arsura solară este privită de multe ori ca un eveniment neplăcut, dar inofensiv. Cu toate acestea, efectele negative asupra pielii sunt importante, arsurile solare conducând nu numai la accentuarea îmbătrânirii cutanate, ci și la creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele. Din acest motiv, prevenirea arsurilor solare este esențială.

În funcție de tipul de ten și de durata expunerii, arsurile solare se pot manifesta prin înroșirea pielii sau chiar prin apariția unor vezicule, simptome însoțite de durere și usturime intense. Tratamentul constă în creșterea consumului de lichide în vederea prevenirii deshidratării, aplicarea unor comprese reci pentru a minimiza usturimea, precum și a unor produse de hidratare. Pentru ameliorarea durerii și a disconfortului, medicul sau farmacistul pot recomanda medicamente antialgice.

Zona Zoster

Zona Zoster sau herpesul Zoster reprezintă o infecție virală cauzată de același virus responsabil de apariția varicelei. Zona Zoster se manifestă sub forma unei erupții veziculare ce poate apărea în orice loc pe piele, însă cel mai frecvent este întâlnită la nivelul toracelui. Uneori, poate fi însoțită de simptome generale precum senzația de oboseală sau durerea de cap. Tratamentul se instituie numai în urma stabilirii corespunzătoare a diagnosticului de către medic și constă în administrarea de antivirale și corticosteroizi.

Alte afecțiuni dermatologice des întâlnite sunt:

  • dermatita atopică;
  • urticaria;
  • acneea rozacee.

În concluzie, afecțiunile dermatologice pot avea cauze și manifestări foarte diferite, iar identificarea corectă a acestora este esențială pentru reușita tratamentului. Dacă te confrunți cu simptome cutanate, nu ezita să te adresezi medicului dermatolog în vederea stabilirii diagnosticului și instituirii unui tratament adecvat.

Surse informative

Brind’ Amour, Katherine. “Skin Disorders: Pictures, Causes, Symptoms, Treatments, and Prevention.” Healthline, 16 Apr. 2016, www.healthline.com/health/skin-disorders. 

Anderson, Leigh Ann. “10 Of the Most Common Skin Conditions: Photos and Treatments.” Drugs, 20 Sept. 2021, www.drugs.com/slideshow/most-common-skin-conditions-1086.