4 tipuri de cifoză și ce trebuie să știi despre ele
4 tipuri de cifoză și ce trebuie să știi despre ele?
21/10/2022
6 moduri în care te ajută un card de cumpărături
6 moduri în care te ajută un card de cumpărături
07/10/2022
Arată-le pe toate

5 investiții necesare pentru a deschide un atelier de tâmplărie

5 investiții necesare pentru a deschide un atelier de tâmplărie

Deschiderea unui atelier de tâmplărie se poate dovedi o inițiativă de succes dacă ai îndemânare în prelucrarea lemnului și o fărâmă de spirit antreprenorial. În privința îndemânării nu te putem ajuta, pentru că aceasta ține de talentul și pregătirea fiecăruia, însă îți venim în sprijin pe partea antreprenorială, unde putem spune că avem oarece expertiză.

Dacă te gândești să-ți deschizi un astfel de atelier, dar nu știi exact ce presupune acest demers, te ajutăm să-ți faci o idee asupra investițiilor necesare. 

Achiziția sau închirierea spațiului

Orice atelier de tâmplărie are nevoie de un spațiu, iar acesta este prima investiție pe care trebuie să o iei în calcul. Dacă se întâmplă să fii fericitul deținător al unui spațiu adecvat, ai scăpat de o cheltuială importantă, pentru că nu va trebui decât să îl pui puțin la punct înainte de a da drumul afacerii.

Dacă nu, trebuie să apelezi la un alt fericit deținător, pentru a cumpăra sau a închiria de la el spațiul necesar.

Cel mai important într-un atelier de tâmplărie este spațiul de lucru, însă ai mai putea avea anevoie de un spațiu pentru depozitarea materiei prime, un spațiu pentru piesele semifabricate și, eventual, un spațiu de prezentare pentru produsele finite. Pentru început, te poți limita la un spațiu mai modest, urmând să te extinzi ulterior, când vei începe să scoți profit. 

Achiziția echipamentelor de lucru

Nu e recomandat să investești din start într-un spațiu generos, pentru că trebuie să îți mai rămână bai pentru achiziția de scule și utilaje necesare în atelier. Primul criteriu în alegerea echipamentelor este calitatea, chiar dacă aceasta presupune costuri de achiziție mai ridicate.

Poți găsi însă și utilaje cu un raport echilibrat calitate-preț, așa cum e gama de rindele electrice și mașini de frezat de la Masif.

Pe lângă utilajele profesionale, mai ai nevoie și de sculele clasice de tâmplărie, care nu au cum să lipsească dintr-un atelier de profil. 

Amenajarea atelierului

Dacă ai găsit un spațiu care a avut anterior aceeași destinație, te poți considera norocos, pentru că această etapă îți va stoarce mai puțini bani din buzunar.

În caz contrar, amenajarea spațiului va necesita o altă investiție pe care trebuie să o iei  în calcul din start. În funcție de caracteristicile spațiului, ar putea fi nevoie de recompartimentări, de modificarea instalației electrice și de o serie de alte lucrări, care necesită bani pentru materiale și mâna de lucru.

Din acest motiv, este recomandat să vizionezi mai multe spații înainte de a lua o decizie, pentru că astfel ai șanse mai mari să găsești ceva cât mai apropiat de nevoile tale. 

Achiziția de materie primă

Materia primă este o altă componentă de bază, mai ales dacă ai decis să-ți deschizi un atelier specializat în producția de mobilă. Ai nevoie de lemn, fie sub formă de cherestea, fie sub formă de piese semifabricate, iar aceste materiale trebuie să le comanzi de undeva și să le și plătești.

Dacă pe parcurs vei putea să achiți materia primă din profitul obținut, la început va trebui să faci o investiție și în acest sens, pentru a putea produce primele piese.

În afară de lemn, mai ai nevoie de lacuri, vopsele adezivi și alte materiale specifice, care presupun la rândul lor anumite costuri. 

Publicitatea

Pentru promovarea afacerii, nu te poți baza doar pe cercul tău de prieteni și cunoscuți care să te recomande altor cunoștințe și așa „să se ducă vorba” peste tot.

Mult mai eficient este să-ți faci puțină reclamă, cel puțin la început, când nu știe multă lume de afacerea ta.

Te poți promova on-line, poți cumpăra spațiu publicitar în locuri publice cu vizibilitate mare, poți împărți flyere sau poți să apelezi la orice alt mijloc de promovare pe care îl consideri potrivit. 

Acum, că ai aflat care sunt investițiile necesare, te poți apuca să faci calcule pentru a stabili care ar fi suma de pornire. Oricare ar fi rezultatul, nu uita că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa că te sfătuim să mai adaugi o majă de 25%.