Coloana vertebrală are un rol foarte important pentru corpul uman. Ea susține greutatea corpului, asigură postura corectă și adăpostește măduva spinării, componentă esențială a sistemului nervos central. Coloana este formată din 33 vertebre, așezate astfel încât să permită mobilitatea și distribuția corectă a greutății. De aceea, coloana vertebrală are o serie curburi. În anumite condiții, acestea se accentuează și se formează anomalii care duc la deformarea trunchiului și presiune anormală. Unul dintre tipurile de anomalii este cifoza. Cifoza, numită popular “cocoașă”, constă în curbarea excesivă în zona superioară a spatelui. Există 4 tipuri de cifoză, despre care te invităm să afli mai multe în continuare.
Ce este cifoza?
Cifoza este o deformare a coloanei toracale, care determină formarea unei rotunjimi între omoplați, concomitent cu aplecarea gâtului în față. Curbura normală a coloanei în zona toracelui este de 20-45 grade, însă atunci când o porțiune din coloană se deplasează mult înapoi, se poate vorbi despre o anomalie [3]. Cifoza apare la persoanele în vârstă, odată cu procesul de uzură a discurilor intervertebrale și a oaselor, dar se întâlnește și la copii, adolescenți sau adulți. În aceste situații, defectele congenitale, anumite afecțiuni sau postura sunt cauzele principale ale cifozei. În ce privește tratamentul și prevenția, poți afla mai multe informații despre cifoză de la medic.
Tipuri de cifoză
-
Cifoza posturală
Cifoza posturală apare din cauza unei posturi defectuoase. Persoana afectată are o postură greșită, fie doar în anumite situații, ca statul la birou, fie permanent. De obicei, apare în timpul adolescenței, după ce postura greșită a devenit deja obișnuință. Curbura este rotundă și moale și poate dispărea când persoana afectată încearcă să stea dreaptă. Cifoza posturală este mai des întâlnită la femei [1]. Rareori provoacă dureri și, pentru că nu progresează, de obicei nu provoacă probleme mai târziu.
-
Cifoza congenitală
Cifoza congenitala apare dacă te-ai născut cu defecte ale coloanei care provoacă o curbare excesivă. Deseori, cifoza congenitală se asociază cu probleme de rinichi și inimă, pentru că aceste organe se dezvoltă în același timp cu coloana vertebrală, între a treia și a șasea săptămână de sarcină [1]. Uneori, simptomele cifozei congenitale apar din copilărie, dar alteori apar mai târziu.
-
Cifoza Scheuermann
Boala Scheuermann, cunoscută și ca cifoză juvenilă, afectează adolescenții. Apariția ei se leagă de creșterea defectuoasă a vertebrelor. Mai exact, partea din față a acesteia nu crește la fel de repede ca cea din spate. Acest lucru produce curbarea întregii coloane toracale. De obicei, cifozele structurale primare, ca cea congenitală și Scheuermann, se remarcă prin curbura mai pronunțată și imposibilitatea corectării lor prin îndreptarea posturii.
-
Cifoza structurală secundară
Cifozele structurale secundare sunt rezultatul unor altor afecțiuni. Osteoporoza este un exemplu destul de frecvent întâlnit. Degradarea țesutului osos poate slăbi vertebrele mult, astfel că acestea nu mai susțin adecvat greutatea. În consecință, se curbează din cauza problemei de structură apărute.
Opțiuni de tratament al cifozei
Tratamentul cifozei poate include medicamente pentru tratarea durerii sau tratarea osteoporozei, dacă este cazul. Fizioterapia se folosește pentru îmbunătățirea flexibilității, mobilității și întărirea musculaturii. Este eficientă în special în cazurile de cifoză posturală și Scheuermann [2]. Utilizarea unui corset este o opțiune de tratament folosită în special în cazul cifozei Scheuermann, pentru a ajuta corpul să se mențină într-o poziție corectă și a opri agravarea cifozei [2].
În cazuri rare, cifoza poate presa nervii sau măduva spinării. Pentru a corecta această problemă, se intervine chirurgical. Cea mai comună procedură constă în îndreptarea coloanei și instalarea unor plăcuțe și șuruburi metalice care să suțină coloana în poziție corectă [2].
Cifoza este o problemă de sănătate care necesită tratament. Mergi la medic dacă observi o curbură exagerată a coloanei vertebrale!
Surse:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/diagnosis-treatment/drc-20374209;
- https://www.nhs.uk/conditions/kyphosis/.