Funcționarea corectă a fosei septice: X recomandări
Funcționarea corectă a fosei septice: 3 recomandări
12/01/2022
Accesorizarea corectă a ținutei. Cum alegi pantofii și gențile?
Accesorizarea corectă a ținutei. Cum alegi pantofii și gențile?
06/01/2022
Arată-le pe toate

Iubitor de vin? 4 moduri de a învăța mai multe despre el

Iubitor de vin? 4 moduri de a învăța mai multe despre el

Chiar dacă berea este cea mai consumată băutură din lume, vinul este cea mai apreciată. Băutura din struguri are un gust unic, a cărui complexitate este de neegalat. Vinul este un produs gastronomic cu o istorie milenară, iar de-a lungul timpului a intrat în patrimoniul nostru cultural. În jurul vinului au apărut povești, tradiții, legende și chiar zeități.  Dacă ești pasionat de vin, probabil că știi deja că, pentru a-l savura pe deplin, ai nevoie de multe cunoștințe. Latura practică, adică  degustarea, este la fel de importantă. A învăța despre vin este, prin urmare, un proces complex și continuu. Descoperă în continuare patru moduri eficiente de a acumula noi cunoștințe și abilități necesare unui pasionat de vinuri.

  • Vizitează zone viticole

Nimic nu îți oferă o cunoaștere atât de aprofundată despre un vin sau o zonă viticolă ca o călătorie. Vizitarea cramelor și a podgoriilor îți oferă posibilitatea de a cunoaște toate elementele care contează în producția unui vin:

  • Oamenii implicați și cultura lor
  • Terenul
  • Clima
  • Modalitățile de cultivare și producție
  • Depozitarea

Nu te limita la călătorii în zone apropiate. De exemplu, poți descoperi vinul din Republica Moldova vizitând celebrele crame de acolo. Participă la tururi organizate de experți, astfel încât informația pe care o primești să fie cât mai bună. Somelierii te învață și să deguști, iar cramele sunt cel mai bun mediu în care poți descoperi și compara diferite vinuri.

  • Citește cărți și articole despre vin

Cărțile rămân o sursă utilă de cunoaștere și în epoca internetului. Există numeroase volume despre vinuri, atât în print, cât și în mediu digital. Unele te învață informații de bază despre soiuri și caracteristici ale vinului sau te ghidează în deprinderea pașilor necesari degustării. Altele descriu anumite zone viticole și vinurile specifice acestora. La fel de utile sunt și articolele pe care le găsești în reviste sau pe site-uri de specialitate. Dacă vrei să fii un bun cunoscător al universului vinicol, trebuie să citești constant, pentru că acest domeniu este dinamic. În fiecare an producția este diferită și apar noi vinuri.

  • Bea vin

Ce mai plăcută modalitate de a învăța despre vin este de a învăța să deguști. Formează-ți o colecție variată și degustă fiecare soi, concentrându-te pe tot ce are de oferit, de la culoare la aciditate, caracter și gust. Chiar dacă ai câteva vinuri preferate, nu te opri la acestea. Descoperă cât mai multe, de la cele cu vechime de câțiva ani, la cele obținute din ultima recoltă. Asociază-le cu anumite feluri de mâncare, pentru a le cunoaște cu adevărat. Nu te limita doar la constatări, ci notează impresiile obținute după fiecare degustare. Se adună multe cunoștințe cu timpul, așa că este firesc să uiți o parte din ele. Invită prieteni sau alți pasionați de vin la degustări. Astfel, puteți învăța unii de la alții și descoperi mai multe caracteristici ale băuturii.

  • Înscrie-te la cursuri de specialitate

Poate că ești un autodidact priceput, dar obții cea mai rapidă acumulare și aprofundare de cunoștințe prin educație sistematică. Când înveți cu ajutorul unui expert care te ghidează prin mulțimea de informații, îmbunătățirea cunoștințelor despre vin și a abilităților de degustare este rapidă. Cursurile de specialitate te ajută să înveți, în etape, tot ce presupune experiența vinicolă. Afli informații utile despre struguri, cultivare, producerea vinului, tipuri de vinuri, etc. La finalul unui astfel de curs evoluția ta este semnificativă. Deseori, cursurile te ajută să înlături anumite informații eronate sau prejudecăți. În plus, ți se deschid noi căi de cunoaștere a lumii vinului.

Dacă ești pasionat de vin, merită să cunoști cât mai multe despre această băutură nobilă. Folosește metodele de învățare pe care ți le-am recomandat și bucură-te de fiecare pahar.