Fosa septică este varianta de sistem de evacuare și tratare a apei menajere rezultate dintr-o locuință proprie. Acest sistem este folosit cel mai des în zonele rurale sau limitrofe orașelor mari, acolo unde nu există canalizare. Fosa poate fi, de asemenea, o alegere proprie în locul racordării la rețeaua de conducte comună.
Un aspect important este acela că deșeurile solide din apa menajeră sunt dizolvate cu ajutorul unor bioactivatori pentru fosa septică, substanţe chimice ce trebuie adăugate periodic pentru o bună funcționare.
Iată câteva recomandări generale despre funcționarea corectă a unei fose septice:
Fosa septică este alcătuită din mai multe conducte, care au ca rol să preia apa menajeră după utilizarea în locuință și să o transporte în interiorul fosei. Pentru a împiedica o posibilă refulare în interiorul casei, aceasta cuprinde numeroase filtre pentru apa colectată.
De asemenea, un proces esențial în funcționarea fosei septice îl reprezintă separarea reziduurilor solide din apa menajeră, care se face prin intermediul unui rezervor de acumulare. Astfel, deșeurile se separă de alţi compuşi organici existenți. După ce această etapă, are loc drenarea, iar după decantarea părții solide, apa rămasă este eliberată în sol.
Pentru funcționarea corectă a fosei septice este nevoie de adăugarea la intervale regulate a bioactivatorilor, substanțe chimice care ajută materiile solide să se dizolve în apa colectată.
Unde trebuie să fie amplasată
Locul în care este amplasată fosa septică trebuie ales cu mare atenție și ținut cont de câteva criterii esențiale. Solul trebuie să fie ușor de săpat, așadar sunt de evitat zonele stâncoase. De asemenea, ca măsuri de protecție, fosa va fi realizată întotdeauna la o distanță de cel puțin 5 metri față de locuință și de cel puțin 10 față de clădirile din imediata vecinătate. Și sistemul de drenaj trebuie realizat astfel încât să fie la o distanță semnificativă de sursele de apă potabilă, pentru a nu se exista probleme în acest sens. În ceea ce privește curățarea și întreținerea, e important ca vidanja să poată pătrunde ușor în locul unde este instalată.
Aspecte esențiale pentru o bună funcționare a fosei
Ca să funcționeze corect și pe termen lung fără să apară probleme nedorite, precum refularea în casă, fosa trebuie să fie corect dimensionată, montată cu precizie și nu în ultimul rând vidanjată periodic.
Reguli în utilizarea fosei septice
O fosă septică devine varianta ideală pentru o casă construită într-o zonă în care nu există un sistem de canalizare. Funcționarea optimă și întreținerea în mod corespunzător sunt elemente menită să te scape de posibile probleme apărute în timp. Totuși, o fosă vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje, pe care e bine să le cunoști încă de la început. Ca să eviți neplăceri, asigură-te că îți iei măsuri de siguranță în utilizarea fosei. Utilizează un tratament sub formă de lichid, care să nu conțină produse chimice, pe care să-l torni periodic în vasul de toaletă. Evită să arunci obiecte solide în vasele sanitare, precum chiuvete sau WC. Folosește un coș pentru prosoapele de hârtie, scutece, dischete demachiante sau alte obiecte de igienă intimă, care pot înfunda fosa. Nu arunca în toaletă sau în chiuvetă resturi de alimente sau grăsimi. De asemenea, vidanjarea fosei se va face în mod regulat de persoane abilitate.
Acest sistem este ideal pentru o locuință amplasată într-o zonă care nu are sistem de canalizare. Iar respectând toate regulile menționate mai sus, fosa septică poate fi utilizată fără probleme timp îndelungat.