Cum să crești masa musculară: 3 sfaturi importante
Cum să crești masa musculară: 3 sfaturi importante
09/11/2022
Este adevărat că zgomotul poate produce deterioarea timpanului
Este adevărat că zgomotul poate produce deterioarea timpanului?
08/11/2022
Arată-le pe toate

4 tipuri de șuruburi importante în construcții și utilizarea lor

4 tipuri de șuruburi importante în construcții și utilizarea lor

În construcții siguranța ocupă un loc foarte important, iar prinderea elementelor pentru a oferi stabilitate construcțiilor este vitală. Dacă în cazul lucrărilor de construire efectivă cimentul este liantul care leagă elementele, alături de armătură, în cazul componentelor sunt necesare prinderi prin alte metode. Folosirea șuruburilor este una dintre aceste metode, iar dacă ai nevoie de ajutor în a alege tipul potrivit de șuruburi, iată care sunt principalele tipuri pe care ar trebui să le cunoști. 

Cele mai cunoscute tipuri în funcție de forma capului

Pe piață există o multitudine de tipuri de șuruburi și ar trebui să știi că poți găsi diverse tipuri de șuruburi la MatHaus, magazinul cel mai cunoscut de produse destinate construcțiilor. Șuruburile au particularități distincte, iar dacă luăm în primă fază clasificarea după tipul capului vom observa că există următoarele tipuri de șuruburi:

  • șuruburi cu cap cruce;
  • șuruburi cu cap înecat;
  • șuruburi cu cap fluture;
  • șuruburi cu cap bombat;
  • șuruburi cu cap cilindric;
  • șuruburi cu cap imbus.

Fiecare dintre aceste șuruburi va necesita scule speciale care să contribuie la prinderea facilă și montaj, așa că va trebui să ai în vedere acest aspect atunci când începi lucrările pentru un proiect.

Cele mai cunoscute șuruburi în funcție de tipul materialului

Șuruburile potrivite se aleg după tipul materialului în care se realizează prinderea. În construcții se pot prinde elemente cu ajutorul șuruburilor pe aproape orice suprafață. Astfel, vom delimita următoarele tipuri de șuruburi.

Șuruburi pentru zidărie și beton

Aceste tipuri de șuruburi trebuie să reziste la solicitări mari în ceea ce privește rezistența și din acest motiv este recomandat să soliciți ajutor din partea specialiștilor, pentru o alegere eficientă. 

În general șuruburile pentru beton și zidărie pot avea cap hexagonal, simplu, bombat sau înecat. Eficiența lor este cu atât mai mare cu cât prinderile se pot realiza atât pentru cazul elementelor portante, cât și neportante, iar acest lucru ne vorbește despre gradul de eficiență, rezistență și durabilitate pe care îl dețin aceste șuruburi. 

Șuruburi pentru lemn

Lemnul este unul dintre materialele în care penetrarea se poate face cu o mai mare ușurință, astfel că și șuruburile ar trebui să fie adaptate în consecință. Cel mai adesea șuruburi pentru lemn au cap hexagonal, iar ca domenii în care pot fi folosite se pot menționa lucrările de montaj pentru mobilier, pentru fixarea feroneriei sau chiar pentru fixări la nivel de garduri, acoperișuri sau pardoseli. 

Șuruburi pentru tablă

Tabla este de asemenea un material ce poate fi perforat ușor, astfel că pot fi folosite șuruburi cu filet, care să asigure prinderea materialului. Pentru fixarea elementelor din tablă sunt necesare șuruburi cu cap hexagonal sau pot fi folosite șuruburile cu cap lentilă. 

Șuruburi pentru metal

Metalul este un material pretențios, care necesită grijă atunci când sunt realizate prinderile. Eforturile la nivelul suprafeței de contact sunt mari, așadar se preferă șuruburile metrice, iar pentru o prindere eficientă se folosesc elemente cu filet. Practic, vorbim despre un sistem de prindere bazat pe două componente, care asigură o rezistență crescută la nivelul asigurării zonelor îmbinate. 

Șuruburile sunt deosebit de importante pentru lucrările de construcții. De la a prinde un tablou de un perete și până la a asigura un corp de mobilier, un perete din rigips sau alte elemente masive, șuruburile lucrează mereu cu aceeași eficiență. 

Nu uita să solici ajutor pentru alegerea șuruburilor deoarece gama de astfel de produse este foarte amplă! Discută înainte cu specialiștii și alege acele produse care te pot ajuta să îți duci proiectele la bun sfârșit, astfel încât să te bucuri pe deplin de siguranță și stabilitate a elementelor construite.