Află cum să-ți maximizezi câștigurile și să-ți protejezi investițiile, prin selectarea celor mai avantajoase opțiuni valutare. Îți prezentăm în continuare topul celor 5 monede cu cele mai bune rate de schimb. Descoperă criteriile și factorii determinanți în analiza ratelor de schimb și cum să le folosești în beneficiul tău.
Dolarul american – USD
În topul celor mai bune rate de schimb se află dolarul american (USD). Este considerat moneda de referință a lumii și este utilizat ca monedă pentru tranzacțiile internaționale. Valoarea actuală a dolarului american este de aproximativ 4.50 lei, iar în ultimii ani a avut o tendință de creștere constantă. Dolarul a fost adoptat ca monedă națională americană de către Congresul Confederațiilor Statelor Unite la 6 iulie 1785.
Moneda unică europeană Euro – EUR
Pe locul secund, moneda unică europeană euro (EUR) se află printre monedele cu cele mai bune rate de schimb. Valoarea euro este de aproximativ 4.95 lei și este valuta utilizată în principal în țările din zona euro. Euro a avut o tendință de fluctuație în ultimii ani, dar în general a rămas stabil și puternic. Euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda a intrat efectiv pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999. Astfel a înlocuit unitatea monetară europeană (ECU). La data de 1 ianuarie 2002, a fost introdusă în circulație definitiv și a înlocuit total monedele naționale din zona euro.
Moneda japoneză yen (JPY)
Moneda japoneză yen (JPY) ocupă locul al treilea în topul celor mai bune rate de schimb. Valoarea yenului este de aproximativ 0.038 lei și este utilizată în special în Japonia. În ultimii ani, yenul a avut o tendință de scădere, dar a rămas totuși o monedă puternică. Yenul japonez a fost introdus în circulație ca monedă națională în Japonia de către guvernul Meiji, în anul 1870.
Moneda britanică lira sterlină (GBP)
Moneda britanică liră sterlină (GBP) se află pe locul patru în topul celor mai bune rate de schimb. Valoarea lirii sterline este de aproximativ 5.80 lei și este utilizată în special în Marea Britanie. În ultimii ani, lira sterlină a avut o tendință de fluctuație și a fost influențată de evenimente precum Brexit-ul. Lira sterlină este una dintre cele mai vechi monede din lume, de aceea multe state o folosesc ca monedă de rezervă.
Francul elvețian (CHF)
Și, în cele din urmă, francul elvețian (CHF) ocupă locul cinci în topul celor mai bune rate de schimb. Valoarea francului elvețian este de aproximativ 5 lei și este utilizat în special în Elveția. Francul elvețian a avut o tendință de creștere și a fost considerat o monedă sigură în timpul crizelor economice. Francul elvețian este unitatea monetară oficială a Elveției, Liechtensteinului și a exclavelor Campione d’Italia și Büsingen (neoficial). Abrevierea CHF provine din latină, mai precis de la numele latin al Elveției: Confoederatio Helvetica.
În ultimii ani, ratele de schimb ale celor 5 monede selectate au avut evoluții diferite. Dolarul american a avut o tendință de creștere constantă, în timp ce euro a avut fluctuații. Yenul a prezentat o tendință de scădere, iar lira sterlină a fost influențată puternic de evenimente precum Brexit-ul. Francul elvețian a avut o tendință de creștere și a fost considerat o monedă sigură în timpul crizelor economice.
Evenimente precum scăderile piețelor financiare, schimbările politice și deciziile politicii monetare pot influența ratele de schimb ale monedelor selectate. De exemplu, deciziile politicii monetare ale Rezervei Federale Americane (Fed) au impact major asupra dolarului american. În același timp, evenimente precum Brexit-ul au afectat cotațiile pentru lira sterlină.
Pentru a beneficia de cele mai bune rate de schimb, află totul despre cursul valutar, monitorizează constant piețele valutare, evenimentele economice și politice la nivel global. Aplicațiile și platformele online dedicate sunt utile pentru a obține informații actualizate despre ratele de schimb. De asemenea, consultarea unor experți în domeniul financiar este benefică ca să înțelegi mai bine factorii care influențează ratele de schimb și să-ți planifici investițiile în mod inteligent.