https://www.e-bucovina.com/cazare/activitati-recreative-si-sociale-in-azilul-de-batrani-affinity-mentinerea-unei-vieti-active-si-pline-de-bucurie/
Baterii pentru lavoar cu prindere în perete vs pe blat: Avantaje și dezavantaje
04/09/2023
Lemnul din Bucovina, utilizat în toate fazele unei construcţii
Lemnul din Bucovina, utilizat în toate fazele unei construcţii
29/08/2023
Arată-le pe toate

Regresia somnului la bebeluși: ce este și de ce apare?

Regresia somnului la bebeluși: ce este și de ce apare?

Regresia somnului la bebeluși este o perioada de dezvoltare normală în viața micuților, una cu multe semne de întrebare și îngrijorări pentru părinți. Când în sfârșit reușesc să își formeze o rutină a somnului unii bebeluși încep să se trezească o dată la câteva ore sau din oră în oră. Abaterea de la rutină poate fi stresantă pentru părinți, dar și pentru copii.

Explicăm aici ce este regresia somnului la bebeluși, de ce apare și ce poți face pentru a gestiona această perioadă.

Ce este regresia somnului la bebeluși și când apare?

Regresia somnului la bebeluși este o perioadă în care cei mici se abat brusc de la rutina unui somn odihnitor, încep să se trezească des în timpul nopții sau au dificultăți în a adormi. Acest lucru are loc în general când bebelușii ating anumite etape de dezvoltare. Regresia somnului apare de obicei în momentele-cheie de dezvoltare, cunoscute și sub numele de „salturi mentale” sau „salturi de dezvoltare”. Acestea sunt perioade în care creierul bebelușului face salturi mari în dezvoltare, ceea ce poate perturba somnul. Salturile de dezvoltare pot apărea la vârste diferite, dar cele mai comune perioade de regresie a somnului sunt la 4 luni, 8 – 10 luni, 12 luni, 18 luni și 2 ani.

Este important să se înțeleagă că regresia somnului la bebeluși este un proces normal și natural al dezvoltării. Deși poate fi dificil pentru părinți, este semnul că bebelușii cresc și se dezvoltă. Durata regresiei somnului variază de la un bebeluș la altul. Unele regresii pot dura doar o săptămână sau două, în timp ce altele se pot întinde pe câteva luni. În cele din urmă, majoritatea bebelușilor revin la un program normal de somn după ce trec de această etapă de dezvoltare. (1)

Simptomele regresiei somnului la bebeluși

  • Schimbări bruște în rutina de somn

Bebelușii care au trecut printr-o regresie a somnului pot începe să se trezească în repetate rânduri pe timp de noapte, după ce au făcut progrese în menținerea unui program de somn. Aceste treziri pot fi scurte sau mai lungi și pot afecta atât părinții, cât și bebelușul.

  • Rezistența la somn

Acest lucru poate fi observat atât la somnul de noapte, cât și la cel de zi, bebelușul putând să se lupte cu somnul chiar dacă este evident obosit. Această rezistență poate duce la oboseală și frustrare de ambele părți.

  • Modificări în durata și calitatea somnului

Durata somnului poate fi scurtată, iar bebelușul se poate trezi mai des decât de obicei. De asemenea, calitatea somnului poate fi afectată, micuții pot fi agitați în timpul somnului.

Regresia somnului poate afecta și comportamentul bebelușilor în timpul zilei. Pot deveni mai iritabili, pot plânge mai mult decât de obicei sau solicită mai multă atenție și susținere din partea părinților. Aceste schimbări pot fi obositoare și frustrante pentru părinți, care trebuie să găsească noi modalități de a gestiona această perioadă dificilă. (1), (2)

Cauzele apariției regresiei somnului la bebeluși

O cauză comună a regresiei somnului la bebeluși poate fi o schimbare majoră în rutina lor zilnică. Acest lucru poate include evenimente precum începerea creșei, mutarea într-un alt mediu de locuit sau apariția unui nou membru în familie.

Regresia somnului este legată de etapele normale de dezvoltare prin care trece un bebeluș. Aceste etape pot include învățarea să se rostogolească, să se târască, să meargă sau să vorbească. Noile abilități pot face ca bebelușul să fie atât de entuziasmat încât să aibă dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit.

Unele probleme de sănătate, cum ar fi apariția primilor dinți, colicile sau o răceală, pot provoca, de asemenea, regresia somnului la bebeluși.

Pe măsură ce bebelușii cresc, au nevoie de mai puțin somn în timpul zilei și mai mult noaptea. Această ajustare a programului de somn poate provoca temporar regresia somnului, deoarece bebelușul trebuie să se obișnuiască. (1), (2)

Cum să gestionezi regresia somnului la bebeluși

Rutina este esențială pentru a ajuta bebelușul să înțeleagă când este timpul pentru somn. Este recomandat să ai o rutină consistentă, care să includă activități liniștitoare precum baia, o poveste sau un cântec de leagăn înainte de culcare.

Este benefic să încurajezi bebelușul să se liniștească singur înainte de culcare. Poți crea un mediu de somn liniștit și confortabil, cu lumină redusă și zgomote minime. Limitarea intervențiilor în momentul culcării poate ajuta bebelușul să învețe să se auto-liniștească și să doarmă mai bine.

În perioadele de dezvoltare rapidă, flexibilitatea și ajustarea rutinei sunt esențiale. Fiecare bebeluș este unic și poate avea nevoie de mai multă susținere din partea părinților.

Dacă problemele de somn persistă și afectează în mod semnificativ calitatea vieții familiei, este recomandat să te adresezi unui specialist care poate oferi strategii personalizate și ajutor pentru identificarea oricăror probleme medicale sau de comportament subiacente care pot afecta somnul bebelușului. (2), (3)

 

Acest articol despre regresia somnului la bebeluși a oferit o perspectivă completă asupra fenomenului. Am explicat ce este, când apare, simptomele specifice, cauzele posibile și modalitățile de gestionare. Înțelegerea procesului și a cauzelor poate oferi suportul necesar părinților pentru a-și ajuta bebelușii și a trece împreună mai ușor peste această perioadă de dezvoltare.

 

Surse de informare:

1. What Is Sleep Regression? – https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/sleep-regression/

2. Infant Sleep Regression: What Parents Need To Know – https://health.clevelandclinic.org/the-4-month-sleep-regression-what-parents-need-to-know/

3. What Is Sleep Regression in a Baby? – https://www.webmd.com/baby/what-is-sleep-regression-in-a-baby