Recomandare de cazare şi restaurant în staţiunea turistică Slănic Moldova
Recomandare de cazare şi restaurant în staţiunea turistică Slănic Moldova
12/09/2022
Savarin, cel mai spectaculos restaurant din Bacău
Savarin, cel mai spectaculos restaurant din Bacău
10/08/2022
Arată-le pe toate

Proprietățile fructelor de pădure și cum pot fi acestea consumate

Proprietățile fructelor de pădure și cum pot fi acestea consumate

Fructele de pădure sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, antioxidanți și diferiți compuși benefici. Te invităm să citești despre proprietățile pe care le au unele dintre cele mai populare dintre acestea și care sunt modalitățile lor de consum.

Afinele

Acestea se remarcă prin conținutul ridicat de vitamina K, importantă pentru buna funcționare a inimii, dezvoltarea oaselor și subțierea sângelui. Te poți bucura și tu de efectul pozitiv al consumului de afine asupra sănătații, dacă le integrezi într-o dietă echilibrată. 

O jumătate de cană de afine conține 42 de calorii, 11 grame de carbohidrați, 7 grame de zaharuri, 2 grame de fibre, 1 gram de proteine, iar grăsimi, sub un gram. Mai conțin și vitaminele A, C, K, mangan și antioxidanți. [1]

Căpșunile

Printre proprietățile pe care le au acestea se află cantitățile mari de vitamina C și mangan, dar și unele mai reduse de folați (cu precădere vitamina B9) și potasiu. Aceste fructe de pădure sunt benefice pentru sănătatea inimii și gestionarea glicemiei. 

O sută de grame de căpșuni crude conțin 32 de calorii, 91% apă, 7.7 grame de carbohidrați, 4.9 grame de zaharuri, 2 grame de fibre, 0.7 grame de proteine, 0.3 grame de grăsimi. În căpșuni se găsesc și cantități mici de fier, cupru, magneziu, fosfor. [2]

Murele

Bogate în vitamine și minerale, murele sunt extrem de benefice pentru sănătatea generală și, în special, pentru cea a creierului. Printre vitaminele care se găsesc din belșug în aceste fructe de pădure se află C și K, iar dintre minerale, mangan. O cană de mure crude conține 62 de calorii, 14 grame de carbohidrați și un gram de grăsimi.

Aceste fructe au rol în formarea colagenului în oase, a țesutului conjunctiv și a vaselor de sânge. Astfel, pot contribui la regenerarea pielii, la sporirea vindecării rănilor superficiale, diminuează radicalii liberi în organism. De asemenea, pot fi utile în scăderea riscului de pierdere a memoriei care poate apărea pe fondul înaintării în vârstă.

Coacăzele

Există două tipuri de coacăze, negre și roșii, ce oferă beneficii asemănătoare. Pe lângă antioxidanți, au în componență și vitaminele C, B1, B2, B6, dar și minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu.

Coacăzele contribuie la reducerea senzației de oboseală și a stresului, facilitează odihna, ajută în lupta contra anxietății. În plus, ajută sistemul imunitar să se întărească. Sunt o alegere inspirată și pentru reglarea sistemului nervos, deoarece sporesc oxigenarea creierului și îmbunătățesc procesele cognitive, de exemplu, de memorare și de concentrare a atenției.

Modalități de consum

Fructele de pădure sunt o gustare delicioasă atât ca atare, în stare crudă, cât și ca ingredient în ceaiuri, salate, sucuri naturale, smoothie-uri și deserturi. De asemenea, sunt foarte bune și conservate înghețate sau sub formă de gemuri, jeleuri, dulcețuri. Le poți adăuga și în cerealele de la micul dejun, în iaurt, le poți combina cu frișcă, nucifere, ciocolată sau cu unele tipuri de brânză, precum cea cottage sau ricotta. 

Adoptă o dietă sănătoasă din care să facă parte și fructele de pădure! Consumă-le ca gustare între mese ori adaugă-le în diverse preparate, pentru aromă și proprietăți. Asigură-te însă că nu le consumi în exces sau pe stomacul gol, deoarece pot provoca disconfort stomacal. 

Surse de referință:

  1. Contributors, WebMD Editorial. “Blueberries: Health Benefits, Nutrients per Serving, Preparation Information, and More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-blueberries#:~:text=Blueberries%20contain%20vitamins%2C%20minerals%2C%20and,bone%20health%20and%20blood%20clotting;
  2. Gabrick, Andrea. “Nutritional Benefits of the Strawberry.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/diet/features/nutritional-benefits-of-the-strawberry#:~:text=These%20potent%20little%20packages%20protect,free%2C%20low%2Dcalorie%20food;
  3. Benton, Emilia. “Currant Nutrition Facts and Health Benefits.” Verywell Fit, Verywell Fit, 13 Sept. 2021, www.verywellfit.com/black-currant-nutrition-facts-4582539#:~:text=Currants%20are%20high%20in%20vitamin,which%20aids%20in%20muscle%20contraction;
  4. McDermott, Annette. “6 Blackberry Health Benefits You Can’t Ignore.” Healthline, Healthline Media, 15 July 2017, www.healthline.com/health/benefits-of-blackberries.