Accesorizarea corectă a ținutei. Cum alegi pantofii și gențile?
Accesorizarea corectă a ținutei. Cum alegi pantofii și gențile?
06/01/2022
De ce sunt fructele importante în alimentația copiilor
De ce sunt fructele importante în alimentația copiilor
03/12/2021
Arată-le pe toate

Jocuri și activități care îi ajută pe copii să-și dezvolte logica

Jocuri și activități care îi ajută pe copii să-și dezvolte logica

Gândirea logică este capacitatea de a înțelege și a utiliza anumite raționamente de bază, în activitățile zilnice. Pentru aceasta, este nevoie de mult exercițiu, care presupune utilizarea unor informații cunoscute, pentru a trage anumite concluzii. Cu ajutorul gândirii în pași, abilitatea de a gândi logic poate fi dezvoltată încă de la cele mai mici vârste. 

Logica este o trăsătură umană universală și nu este un atribut exclusiv al educației formale, ci este utilizată în viața de zi cu zi. Cu ajutorul logicii, copiii înțeleg care sunt mecanismele cu ajutorul cărora utilizăm numerele sau raționamentele, pentru a descoperi cum funcționează anumite obiecte sau pentru a crea ceva. Dezvoltarea logicii, pe lângă alte abilități cognitive, este importantă pentru copii deoarece îi ajută să:

  • Pună în ordine situații complexe. Ei pot ordona, clasifica și găsi modele
  • Rezolve probleme prin analiză logică
  • Lucreze cu numere
  • Identifice legătura dintre cauză și efect

În jurul vârstei de 3 ani, copiii încep să înțeleagă modul în care lucrurile sunt conectate logic. De exemplu, dacă bei apă, faci pipi. Dacă mănânci, te faci mare. Din acest motiv, perioada între 2 și 3 ani este denumită vârsta lui ”De ce?”. 

Iată care sunt recomandările specialiștilor pentru a-i ajuta pe cei mici să își dezvolte logica. Pe lângă anumite jucării de logică, există și multe activități la care poți apela și care vor aduce multe beneficii dezvoltării celui mic. 

  1. Adresează multe întrebări copilului, în timpul activităților de zi cu zi: De crezi că se mișcă frunzele? De ce crezi că ți-e foame? De ce miaună pisica? De ce nu  mai merge jucăria? În acest fel, mintea copilului este antrenată în continuu, iar el va fi conștient de faptul că ești interesat de părerea lui.
  2. Oferă-i oportunitatea de a explora în moduri creative. Plimbările în natură, obiectele ce pot fi montate și demontate sunt doar două variante în care poți dezvolta gândirea logică. Rezolvarea creativă a problemelor este o abilitate esențială pentru succesul la școală. 
  3. Folosește-te de amintirile celui mic, pentru a face conexiuni logice. În acest fel, copilul va găsi răspunsuri la întrebările din prezent, cu autorul experiențelor din trecut. El va și că dacă cerul este acoperit cu nori, asta înseamnă că se poate să vină ploaia. Sau, dacă veți traversa pe roșu, veți primi o amendă. În acest fel, poți ajuta la dezvoltarea capacității de a detecta anumite tipare și a conecta idei inteligente, în timp ce faceți cele mai banale activități: vă plimbați prin parc, întindeți rufe pe balcon sau pregătiți legumele pentru ciorbă.
  4. Evită să răspunzi imediat la întrebările celui mic. Întreabă-l la rândul tău, care crede el că este răspunsul. Validează-i ideile pe care le exprimă și de-abia după aceea oferă-i răspunsul corect. 
  5. Exersați împreună sortarea și clasificarea. Poți stabili reguli dintre cele mai diverse și cele mai amuzante: Toate obiectele de lemn trebuiesc puse într-o cutie. Toate jucăriile roșii vor sta sub pat, iar cele verzi pe hol. Un alt criteriu logic se referă la înțelegerea unor concepte mai complexe de timp, spațiu, dimensiune și cantitate. Cel mic va învăța sa organizele lucrurile în mod logic, cum ar fi ordinea hainelor (întâi punem ciorapii și apoi cizmele) sau ordinea gesturilor pentru a ne spăla pe dinți. 

Logica este amuzantă și interesantă, iar odată prins în jocul acesta al experimentării întrebărilor potrivite, copilul tău va deveni foarte atent la tot ce se întâmplă în jurul lui. El va căpăta un sentiment de încredere în forțele proprii și va dezvolta o stimă de sine ridicată, deoarece va deveni conștient de toate deducțiile pe care poate să le facă, oferind răspunsuri corecte la multe dintre întrebările pe care i le pui.