Dacă vrei ca locuința ta să fie mai eficientă din punct de vedere energetic, iar tu să te poți bucura de confort, cea mai bună soluție este izolarea termică. Aceasta poate fi făcută cu diferite tipuri de materiale, care au, însă ca numitor comun tocmai coeficientul de conductivitate termică foarte scăzut. Iată care sunt aceste materiale și cum poate acest coeficient să te ajute să îți izolezi locuința în mod eficient.
Polistirenul expandat
Polistirenul este probabil cel mai cunoscut material de izolare, fiind și cel mai ieftin în gama sa. Poți folosi polistiren expandat pentru izolatii interioare sau exterioare întrucât caracteristicile sale sunt foarte bune în ceea ce privește reducerea transferului de temperatură cu exteriorul. Structura aerată poziționează polistirenul expandat pe primele locuri în privința izolațiilor. Nu doar pentru că poate conserva căldura la interior ci și pentru că, fiind foarte ușoare, nu încarcă suplimentar construcția.
Vata minerală
Vata minerală are proprietăți deosebite de izolare, iar materialul este natural și foarte rezistent chiar și în condiții speciale de stres. Spre exemplu, vata minerală bazaltică poate rezista până la temperaturi de circa 700 de grade C, în vreme ce vata minerală de sticlă poate rezista până la 500 de grade C. În același timp, dincolo de un coeficient de conductivitate termică foarte scăzut, de circa 0,022 W/mK, care asigură un grad mare de izolare termică, vata bazaltică îți oferă și izolarea fonică, reducând nivelul decibelilor deranjanți din vecinătatea locuinței tale.
Vata minerală este deosebit de eficientă, însă costurile sunt ușor mai mari decât în cazul polistirenului, lucru care, de multe ori, poate constitui un ușor dezavantaj.
Spuma poliuretanică
Un material deosebit de eficient la nivel de izolare termică este spuma poliuretanică. Aceasta are însă dezavantajul că necesită o punere în operă mecanizată și personal calificat, lucru care ridică destul de mult costurile aferente lucrării. Spuma poliuretanică îmbracă perfect și izolează o clădire fiindcă se constituie ca o structură aerată care nu permite pierderi de temperatură. Totuși, adesea, costurile mai ridicate îi determină pe beneficiari să opteze pentru alte materiale de izolare.
Polistiren extrudat
Ca și în cazul polistirenului expandat, vorbim despre un material cu o capacitate mare de izolare. Plusul pe care îl aduce acesta este dat de structura foarte densă. Se recomandă însă ca, dacă îl folosești la izolat, să nu uiți să pui și folii anticondens.
Rigips
Deși în sine este un material folosit pentru delimitări sau acoperiri, rigipsul este și un excelent material izolator. În combinație cu un alt tip de material de izolare, precum vata bazaltică sau spuma poliuretanică, rigipsul poate crea structuri impenetrabile din punct de vedere al transferului termic. Acest lucru este foarte important pentru că o locuință are nevoie de izolație, mai ales în zona punților termice. Pierderile de căldură în timpul iernii sunt o problemă majoră la nivel de costuri, iar o izolare eficientă a spațiilor reduce aceste probleme.
Polistiren grafitat
Un tip special de polistiren este polistirenul grafitat, pe care îl poți recunoaște cu ușurință datorită culorii. Avantajele acestui tip de polistiren se bazează pe o elasticitate crescută, pe rezistență sporită și pa caracteristici superioare de izolare.
Izolarea unei locuințe presupune găsirea unui material potrivit, în funcție de tipul structurii, dimensiuni și de tipul izolației (interior sau exterior). Fă o alegere înțeleaptă pentru tine și pentru casa ta, luând în calcul caracteristicile fiecărui tip de material izolator în parte. În acest fel te vei bucura de o locuință confortabilă, sigură și, mai presus de orice, eficientă din punct de vedere termic.