Hormonii, acei mesageri chimici secretați de diferite glande din organism, controlează numeroase procese corporale și ne influențează atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală. Există chiar un grup anume de hormoni asociați în mod deosebit cu reglarea stării noastre emoționale și a nivelului de fericire.[3] Care sunt acești hormoni ai fericirii și ce rol au ei vei descoperi în rândurile de mai jos.
Dopamina
Dopamina este un neurotransmițător cu rol foarte important în sistemul de recompensă al creierului, un set de procese ce controlează nivelul de motivație sau dorință și pofta, și care este eliberată în cantități mari atunci când te angajezi în comportamente pozitive, care îți produc plăcere, sau în anticipație la acestea. Te ajută să te simți fericit și motivat, să te concentrezi și să îți dorești să repeți comportamentul care a dus la apariția acestora senzații. Poate fi vorba de consumul anumitor alimente, de exerciții fizice, de o simplă plimbare în natură sau de descoperirea unei cărți bune, pe care nu o mai poți lăsa din mână.[6]
Un nivel scăzut de dopamină este asociat cu stări de oboseală, lipsa de motivație sau tristețe. Nivelul de dopamină mai influențează însă și memoria, somnul, învățarea, capacitatea de atenție, chiar și apetitul sexual. De aceea, când nivelul său scade, pot apărea și probleme de memorie, schimbări de dispoziție, tulburări de somn, dificultăți de concentrare sau scăderea apetitului sexual.[6]
Endorfinele
Sunt multe de spus despre ce sunt endorfinele și de ce sunt importante. Vom începe prin a menționa că sunt secretate de hipotalamus și de glanda pituitară și că sunt considerate analgezicele naturale ale organismului. Principala lor funcție este aceea de a reduce durerea, când sunt eliberate ca răspuns la un stimul dureros. Efectul endorfinelor este de scurtă durată, dar foarte puternic.
Pe lângă gestionarea durerii, endorfinele joacă și un rol important în contracararea stresului – atunci când suntem stresați, corpul nostru poate elibera endorfine pentru a ne ajuta să ne simțim mai calmi și mai relaxați. Ele mai sunt însă eliberate și ca răspuns la diverse activități, cum ar fi exercițiile fizice sau sexul, ori când consumi anumite alimente, inclusiv ciocolată neagră sau mâncăruri picante.
Anomalii ale nivelului endorfine pot apărea în asociere cu diverse afecțiuni, inclusiv depresia și anxietatea, fibromialgia, durerile de cap cronice sau migrenele. [5]
Serotonina
Serotonina este produsă în principal în creier și în tractul gastrointestinal, este implicată în reglarea stării noastre de spirit, dar are și un rol important în reglarea somnului și a apetitului, în procesul de coagulare a sângelui și de vindecare a rănilor. De asemenea, poate influența apetitul sexual.
Nivelul scăzut de serotonină poate contribui la apariția unor tulburări de dispoziție, inclusiv a depresiei. De asemenea, poate provoca tulburări de somn, probleme digestive și nu numai. Exercițiile fizice regulate, masajul, consumul anumitor alimente și expunerea la soare pot însă stimula producția naturală de serotonină.[1]
Oxitocina
Oxitocina este implicată în crearea relațiilor interpersonale și a legăturilor emoționale între persoane. Mai este numită și „hormonul iubirii” deoarece nivelurile sale cresc ca răspuns la interacțiuni sociale pozitive și în timpul sau după actele sexuale. Poate influența, de exemplu, nivelul de încredere, empatie, fidelitate și comunicare dintr-o relație. La femei, acest hormon este implicat și în procesele de naștere și alăptare, declanșând travaliul și ajutând la eliberarea laptelui matern.
Îmbrățișările, săruturile, contactele sexuale sau exercițiile fizice reprezintă doar câteva exemple de activități ce cresc nivelul de oxitocină. Chiar și exercițiile fizice pot stimula producția naturală de oxitocină.[2][4]
Dopamina, endorfinele, serotonina si oxitocina lucrează împreună pentru a crea emoții pozitive, a ne îmbunătăți starea de spirit și a ne ajuta să ne simțim mai fericiți, conectați cu persoanele dragi și satisfăcuți în diferite situații ce apar în viața noastră.
Bibliografie:
- „Can You Have Too Much Serotonin?”, Verywell Mind, 2023, www.verywellmind.com/what-is-serotonin-425327. Accessed 25 Aug. 2023.
- „Oxytocin: The Love Hormone”, Harvard Health, 20 July 2021, www.health.harvard.edu/mind-and-mood/oxytocin-the-love-hormone. Accessed 25 Aug. 2023.
- Raypole, Crystal. „How to Hack Your Hormones for a Better Mood”, Healthline, 30 Sept. 2019, www.healthline.com/health/happy-hormone. Accessed 25 Aug. 2023.
- Santos-Longhurst, Adrienne. „Why Is Oxytocin Known as the “Love Hormone”? And 11 Other FAQs”, Healthline, 12 July 2023, www.healthline.com/health/love-hormone. Accessed 25 Aug. 2023.
- „What Are Endorphins?”, Mental Health America, 2021, www.mhanational.org/what-are-endorphins. Accessed 25 Aug. 2023.
- „Dopamine: What It Is, Function & Symptoms”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/articles/22581-dopamine. Accessed 25 Aug. 2023.