Toaletele automate - soluția adecvată pentru igiena spaţiilor publice
Toaletele automate – soluția adecvată pentru igiena spaţiilor publice
12/04/2023
5 trucuri pentru o persistență mai bună a parfumului
5 trucuri pentru o persistență mai bună a parfumului
26/03/2023
Arată-le pe toate

Dureri frecvente de cap? Iată care pot fi cauzele

Dureri frecvente de cap? Iată care pot fi cauzele

Durerile de cap apar cel puțin o dată în viața unei persoane. Deși majoritatea migrenelor nu oferă motive de îngrijorare și trec fără tratament, sunt și situații în care durerile frecvente de cap pot fi un simptom al unor afecțiuni mai grave. Atunci când migrenele sunt persistente, este necesar ajutorul medical de specialitate. 

Durerile frecvente de cap pot fi primare, caz în care este vorba de apariția migrenelor pe fondul hiperactivității sau al sensibilității sporite de la nivelul structurilor craniului. Durerile de cap secundare sunt, însă, un simptom al unor boli. Durerea de cap poate să apară și să dispară. Când se manifestă o perioadă îndelungată, vorbim de o durere de cap cronică. Tratamentul este necesar, în condițiile în care durerile de cap cronice pot ascunde boli mai grave. Medicul va descoperi cauza pentru apariția durerilor de cap, astfel încât să poată oferi un tratament adecvat. 

Sinuzita acută

Dureri frecvente de cap apar după infecții virale ale căilor aeriene superioare care produc inflamarea mucoasei nazo-sinusale și blochează canalul de drenaj natural al sinusului. 

Sinuzita acută determină obstrucție nazală, inflamarea zonei din jurul ochilor și a feței, dar și dureri de cap. Aceasta poate fi cauzată de răceala obișnuită, adesea, motiv pentru care se poate trata rapid. Dacă apare pe fondul unei infecții bacteriene, lucrurile se complică. 

Cauzele, simptomele și tratamentul sinuzitei sunt elemente de avut în vedere, astfel încât pacientul să revină la activitățile curente în scurt timp. 

Otită 

Otita este o infecție a urechii medii, o problemă frecventă în rândul copiilor, dar care se regăsește și la adulți. Inflamațiile de la nivelul urechii, la adulți, pot duce la dureri de cap frecvente. Tratamentul trebuie să înceapă cu identificarea cauzei infecției pentru gestionarea durerii și monitorizarea problemei. Cu cât infecțiile apar mai des, cu atât crește riscul pentru dezvoltarea unor probleme de auz și a altor complicații de sănătate. 

Hipertensiune arterială

Presiunea din vasele de sânge care circulă de la inimă către țesuturi și invers este determină de mai mulți factori. Printre aceștia amintim: forța de contracție a inimii, elasticitatea pereților arterelor mari, cantitatea de sânge, gradul de contracție al mușchilor existenți în pereții arterelor mai mici. 

Atunci când presiunea exercitată de sânge este constant mare își pune amprenta asupra întregului sistem și determină apariția hipertensiunii arteriale. Acest lucru duce și la dureri de cap frecvente. Netratată, hipertensiunea arterială poate favoriza instalarea altor boli grave. 

Encefalită

Infecția virală sau cea bacteriană, mușcăturile unor insecte – sunt doar câteva dintre cauzele pentru apariția encefalitei, o inflamație a creierului care provoacă simptome asemănătoare gripei, printre care și dureri de cap. Encefalita poate duce și la apariția convulsiilor, a confuziei, deficiențelor de vedere și de auz, completate de migrene puternice. Și în acest caz, diagnosticul corect și la timp, alături de un tratament personalizat oferă șanse la o viață normală. 

Comoție cerebrală

O traumă produsă la nivelul craniului conduce la o posibilă leziune a creierului. Acest lucru poate însemna apariția durerilor de cap, alături de probleme de echilibru, memorie și incapacitate de concentrare. 

O lovitură la cap, prin cădere, poate părea ușoară, însă are toate șansele să producă scuturarea violentă a capului în partea opusă și să determine apariția unor migrene puternice. 

Recuperarea după o comoție cerebrală este posibilă, iar cu ajutor de specialitate poate fi și completă. 

Accident vascular cerebral ischemic

Această problemă majoră pentru sănătate apare în momentul în care o parte a creierului nu mai este alimentată normal cu sânge. Țesuturile creierului nu mai primesc oxigen și nutrienții necesari, iar celulele încep să moară. Durerile de cap sunt puternice, intense, însoțite de greață și vărsături, confuzie sau pierderea stării de conștiență. 

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală. Cu cât se intervine mai repede, cu atât se reduce riscul de afectare a creierului și recuperarea se poate realiza mai ușor, fără apariția altor complicații. 

Durerile frecvente de cap ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cele mai multe persoane. O consultație medicală de specialitate, alături de investigații amănunțite, dezvăluie cauza durerilor de cap. Tratamentul personalizat poate duce la vindecare sau la ameliorarea problemelor de sănătate, astfel încât pacientul să își poată desfășura viața normal, fără durere. 

Surse de informare:

  1. Headache. Causes – https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/causes/sym-20050800
  2. Headaches – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9639-headaches