Părinții trebuie să acorde o mare importanță alimentației copiilor pentru a le oferi o nutriție echilibrată și armonioasă. Consumul de fructe în stare proaspătă ajută copiii să crească sănătos și să își ia toate vitaminele necesare pentru aportul zilnic de energie.
Importanța fructelor în dezvoltarea copiilor
Fructele ar trebui să facă parte din alimentația bebelușilor, dar și a copiilor preșcolari sau adolescenți. În acestea se găsesc un număr ridicat de vitamine și minerale de care cei mici au nevoie în perioada de creștere.
De aceea, sunt introduse în alimentația copiilor imediat după vârsta de 6 luni și sunt foarte iubite de micuți. Atunci când cel mic refuză fructele și descoperim că are o carență de anumite vitamine sau minerale, putem apela cu încredere la vitamine pentru copii.
Când ar trebui introduse fructele în alimentație?
Încă de la 6 luni bebelușii se bucură de diversificarea alimentației în care sunt incluse și fructele. Mai întâi sunt introduse legumele, apoi fructele.
Copiii mai mici și preșcolarii ar trebui să consume fructe cu regularitate, pentru că reprezintă surse de vitamine, minerale, fibre, dar și energie pentru pitici. Este indicat ca între 1 an și 6 ani copiii să consume câte 3 porții mici de fructe diverse pe zi.
Cum pot fi consumate fructele?
Fructele pot fi consumate în stare naturală, dar și în salată de fructe sau la cuptor. Acestea sunt dulci și pline de savoare, iar cei mici vor aprecia întotdeauna o combinație plăcută de culori și gust.
Copiii trebuie să fie încurajați de mici să mănânce cât mai multe fructe, pentru că paleta de opțiuni este deosebit de mare. Cei mici se pot bucura de valoarea nutritivă a fructelor și prin consumul de sucuri și fresh-uri.
Care sunt beneficiile fructelor ?
Fructele sunt bogate în antioxidanți, au foarte multe minerale și vitamine. Mai mult, joacă un rol foarte important pentru sănătate. Dintre beneficiile oferite amintim:
- creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă;
- protecție împotriva infecțiilor și a virozelor;
- îmbunătățirea sistemului imunitar;
- prevenirea apariției bolilor cronice;
- bună funcționare a sistemului digestiv.
Fructele au un conținut important de fibre care ajută copilul să aibă un tranzit intestinal normal. Sucul realizat din pulpa fructelor poate înlocui consumul a două sau mai multe fructe pe care copilul nu le acceptă în stare crudă.
Cele mai importante vitamine și mineralele regăsite în fructe sunt: vitamina C, vitamina A, vitamina E, magneziu și potasiu. Fructele au un rol antioxidant, îmbunătățesc imunitatea și joacă un rol vital pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.
De ce ar trebui introduse cât mai multe fructe în alimentația copiilor?
O alimentație bogată în fructe și legume îi ajută pe cei mici să crească sănătoși și puternici. În plus, reprezintă o alternativă foarte bună pentru dulciurile care sunt foarte bogate în zahăr, atât de nociv pentru organism.
Venind într-o ofertă cât mai variată, fructele îi vor atrage cu siguranță pe cei mici datorită multitudinii de forme, culori și gusturi.
Concluzionând, fructele reprezintă o componentă importantă a unei alimentații echilibrate. Fiecare părinte ar trebui să facă eforturi considerabile pentru a-l face pe cel mic să accepte consumul fructelor în detrimentul dulciurilor.