Sudarea corectă și sigură presupune cunoașterea noțiunilor de bază, a diferitelor procedee și tehnici, precum și a caracteristicilor materialelor de lucru. Pentru a obține suduri de calitate, este nevoie de exercițiu și de alegerea corectă a aparatelor de sudură și a consumabilelor. Iată cinci recomandări care să-ți ușureze procesul.
Cum se sudează în mod eficient
Înainte de a începe, asigură-te că ai la îndemână un aparat de sudură, electrozi, echipament de protecție, cabluri și alte accesorii. Pentru a reuși să îmbini piese metalice departe de o priză de curent electric, achiziționează un generator de sudură eficient și fiabil.
De asemenea, când alegi un generator de sudură, pentru munca pe teren, ține cont de puterea și curentul maxim de sudare, capacitatea rezervorului de combustibil, consumul ș.a. În continuare, descoperă câteva sfaturi utile pentru sudarea corectă.
- Alegerea aparatelor de sudură
Aparatele de sudură trebuie alese în funcție de aplicații, de materiale și de grosimea acestora. Citește specificațiile tehnice și alege cel mai bun produs pentru tine sau pentru atelierul tău. Principalele modele se diferențiază prin procedeul de sudură:
- Aparate de sudură MIG-MAG (Metal Inert Gas – Metal Activ Gas) – folosesc un electrod de sarma continuu și o atmosferă de gaz protector. Aceste produse sunt ușor de folosit și sunt ideale pentru începători;
- Aparate de sudură MMA (Manual Metal Arc) pentru sudarea cu electrod învelit – reprezintă varianta clasică de sudare, iar aceste produse sunt recomandate pentru profesioniști;
- Aparate de sudură TIG-WIG (Tungsten Inert Gas) – utilizează un electrod neconsumabil. Poate necesita experiență și cunoștințe avansate;
- Aparate de sudură în puncte – îmbinarea se realizează prin aplicarea presiunii și a căldurii, cu ajutorul a doi electrozi. Sunt folosite în industria constructiilor de masini, in special auto.
- Pregătirea electrodului de sudură
Alege materialul și diametrul electrozilor în funcție de piesele de sudat. Verifică specificațiile fiecărui produs și optează pentru cel care corespunde nevoilor tale: tipul de sudură și al materialului de adaos, poziția de îmbinare, stratul de zgură eliberat etc. Folosește electrozi cu suprafață uscată și pastă intactă.
- Reglarea parametrilor pentru aparatul de sudură
Setează intensitatea curentului și timpii de sudură potriviți materialului de lucru. Conectează aparatul la o priză sau un prelungitor cu împământare. Tot pentru împământare se prinde cleștele de masă pe piesa de sudat. Electrodul se prinde de un clește portelectrod, care asigură protecție în timpul lucrului.
- Sudarea propriu-zisă
Este recomandat să exersezi sudura pe materiale de probă. Poți alege diferite moduri de îmbinare (cap la cap, în T, prin suprapunere, în colțuri etc.) și poziții de sudură: orizontală (perpendiculară), în plan vertical, în cornișă, pe plafon (pentru sudurile cap la cap și în colțuri).
În general, sudarea propriu-zisă se realizează prin apropierea repetată a electrodului de piesa sau piesele de lucru. Sudurile rezistente sunt realizate pe ambele părți ale materialelor. În anumite cazuri, este necesară curățarea zonei de zgură după îmbinare și șlefuirea acesteia cu un disc abraziv.
- Măsuri de protecție
Procesul de sudare necesită luarea unor măsuri de protecție și purtarea unui echipament adecvat: mască de sudură, mănuși, încălțăminte de sudor, șorț protector ș.a. Verifică integritatea aparatelor folosite și izolația cablurilor. Mai mult, asigură o împământare corectă și nu atinge suprafețele sudate sau electrodul în timpul procedeelor de sudura.
Pentru realizarea unor suduri corecte, cu un aspect frumos și îmbinări rezistente, alege cu atenție echipamentul și tehnicile utilizate. Exersează pe materiale de probă, pentru a selecta intensitatea curentului și electrozii adecvați lucrării tale.