Locuri atractive de vizitat în România pe care nu trebuie să le ratezi
Locuri atractive de vizitat în România pe care nu trebuie să le ratezi
22/04/2022
Amenajarea unui dormitor în stil rustic: 5 detalii esențiale
Amenajarea unui dormitor în stil rustic: 5 detalii esențiale
25/03/2022
Arată-le pe toate

Cum alegi o hrănitoare pentru păsări

Cum alegi o hrănitoare pentru păsări

Hrănitoarele sunt accesorii utile în orice gospodărie în care sunt crescute păsări, iar dacă ne referim la marile exploatații, putem spune că în acest caz sunt esențiale. Cu ajutorul lor poți hrăni păsările în mod corespunzător, asigurând cantitatea necesară de hrană și evitând risipa.

Pentru a beneficia de toate avantajele pe care le oferă o hrănitoare de păsări, trebuie să alegi un model potrivit nevoilor tale Descoperă în cele ce urmează cum să procedezi și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont. 

Efectivul de păsări

O hrănitoare de păsări trebuie să aibă o capacitate suficient de mare pentru a putea face față numărului de păsări dintr-o exploatație. De aceea, un prim criteriu este mărimea efectivului de păsări, în funcție de care se vor alege dimensiunile optime ale hrănitorii. 

Astfel, pentru o curte cu câteva păsări este suficientă o hrănitoare mică, având o capacitate scăzută, dar suficientă pentru a face față unui efectiv redus. Dacă vrei să crești multe păsări, vei avea nevoie de hrănitoare mai mare, și chiar de două sau mai multe, în funcție de cât de numeros este efectivul.

În cazul fermelor avicole este nevoie de hrănitori speciale pentru exploatațiile mari care pot face față efectivelor de sute de capete.

Perioada de creștere

Din acest punct de vedere, există hrănitori pentru pui și hrănitori pentru pasările adulte, fiecare categorie fiind dimensionată în mod corespunzător. E de la sine înțeles că hrănitorile pentru pui sunt mai mici și au o capacitate mai redusă, iar cele pentru păsările adulte sunt mai mari, pentru a putea fi aprovizionate cu o cantitate optimă de furaje și amestecuri de cereale.

Puii trebuie să se hrănească separat, deoarece alimentația lor impune anumite cerințe speciale, dar și pentru că ar putea fi atacați de păsările adulte, care nu le-ar da voie să ciugulească nimic.

Forma și designul

În general, hrănitorile pentru păsări sunt circulare și liniare, fiecare având propriile avantaje, în funcție de anumite condiții. Astfel, hrănitorile circulare nu pot avea dimensiuni foarte mari, pentru că ar fi destul de dificil de poziționat, iar din acest motiv sunt ideale pentru exploatațiile mici și pentru pui. 

De cealaltă parte, hrănitorile liniare pot avea un metru sau chiar mai mult în lungime. De aceea sunt foarte potrivite pentru exploatațiile cu efective mari, dar și pentru gospodăriile cu un număr mai mic de păsări.

În ceea ce privește designul, cel mai important detaliu este grilajul anti-risipă. Acesta nu le permite păsărilor să se urce pe hrănitoare, iar astfel se evită pierderile de furaje care ar ajunge pe jos, în spațiul din jurul hrănitoarei.

Grilajul este prevăzut cu găuri prin care păsările își pot introduce capul pentru a se hrăni, iar cu cât numărul acestor găuri este mai mare, cu atât permite mai multor păsări să se hrănească în același timp.

De asemenea, dacă dorești ca hrănitoarea să se păstreze curată mai mult timp și să o poți curăța mai ușor, poți opta pentru un model cu picioare. În acest caz, hrănitoarea nu intră în contact direct cu solul, fiind suspendată la câțiva centimetri și murdărindu-se mai greu. Hrănitorile pentru pui au picioarele mai scurte, iar cele pentru păsările adulte sunt prevăzute cu picioare și grilaj mai înalte.

Materialul

În privința materialului, hrănitorile pentru păsări trebuie să fie rezistente și să se poată curăța ușor, iar din acest punct de vedere ai trei opțiuni principale: plastic, polipropilenă și tablă zincată. 

Cele din plastic și polipropilenă se curăța ușor și nu se deteriorează decât accidental, în cazul în care calci pe ele sau scapi un obiect greu. În astfel de situații, se crapă sau se sparg și trebuie înlocuite. Hrănitorile din tablă zincată pot fi afectate în timp de rugină, însă în cazul unor accidente precum cele menționate mai sus pot fi reparate.

Ceea ce trebuie să reții este faptul că hrănitoarea ideală este rezistentă, se montează ușor, împiedică risipa și ajută păsările să se hrănească ușor și îndestulător. Alege înțelept!