5 soluții eficiente dacă întâmpini probleme cu pompa centralei termice
5 soluții eficiente dacă întâmpini probleme cu pompa centralei termice
06/01/2023
Ce trebuie sa stii despre sindromul Cushing
Ce trebuie să știi despre sindromul Cushing
28/12/2022
Arată-le pe toate

Construcție acoperiș: 4 materiale de care ai nevoie

Construcție acoperiș: 4 materiale de care ai nevoie

Un acoperiș este alcătuit din diferite tipuri de materiale interconectate pentru a asigura protecția clădirilor împotriva intemperiilor, soarelui, ploii și zăpezii. Acesta trebuie construit conform unui proiect tehnic bine întocmit, astfel încât investiția pe care o faci să fie rezistentă și de durată. 

Pe lângă o manoperă bine realizată, materiale utilizate sunt deosebit de importante. Atunci când le alegi, este recomandat să iei în considerare zona geografică în care se află locuința, forma casei, indicațiile inginerului-constructor, precum și preferințele tale. Află din acest articol care sunt 4 dintre cele mai importante materiale necesare construirii unui acoperiș! 

  • Învelitori pentru acoperiș 

Pentru a face cea mai bună alegere, este indicat să descoperi care sunt principalele tipuri de învelitori. 

Țigle

Există țigle ceramice, din beton și metalice. 

 

  • Țigla ceramică are un aspect estetic deosebit, o durată de viață mare, de peste 100 de ani și rezistență bună la radiații UV, ploi acide ș.a.m.d. În plus, poți alege dintr-o gamă variată de culori, de la roșu și maro la antracit, iar prețul țiglei ceramice este unul moderat. 
  • Țiglele din beton sunt, în general, fabricate din mortar de ciment cu diferite adaosuri și au o rezistență foarte crescută. Acestea au o durată de viață de peste 50 de ani și își păstrează nuanța în timp datorită faptului că sunt colorate în masă.
  • Țiglele din metal au o greutate redusă, se montează ușor, iar aspectul estetic al acestora este unul plăcut. Prețul lor este accesibil, iar durata de viață medie este de 20 – 30 de ani. 

Șindrilă bitumoasă

Este un material fabricat pe bază de bitum, iar unul dintre cele mai mari avantaje ale șindrilelor bitumoase îl reprezintă greutatea redusă și simplitatea la montare. Mai mult, acest material are o durată de viață de 30 – 60 de ani și este un izolator fonic excelent. 

Plăci de ardezie

Este un tip de material cu aspect deosebit, folosit pentru finisarea acoperișurilor încă din Evul Mediu. Plăcile de ardezie prezintă o rezistență de durată și este recomandat să fie folosite pe o pantă cuprinsă între 8 și 27 de grade. 

Tablă

Fabricată din aluminiu, cupru, titan, inox sau oțel zincat, aceasta este maleabilă, foarte ușoară și garantează o durată de viață de până la 50 de ani. 

Această listă nu este completă. Pentru mai multe informații în legătură cu tipurile de învelitori pentru acoperiș, contactează un specialist! 

  • Căpriori

Pe lângă învelitoare, căpriorii sunt elemente esențiale proiectului de construire, iar rolul acestora este de a-i da formă și stabilitate acoperișului prin dispersarea presiunii asupra întregii structuri. De regulă, căpriorii sunt realizați din lemn, însă există și elemente din metal, folosite deseori la construcții comerciale. 

  • Folie anticondens

Un alt element important de care ai nevoie la construirea unui acoperiș este folia anticondens sau folia de difuzie, care împiedică întoarcerea vaporilor de apă în elementele interne ale construcției. Folosirea unei folii de înaltă calitate și punerea corectă în operă a acesteia poate să facă diferența între un acoperiș durabil și unul asupra căruia trebuie să intervii periodic. Mai mult, aceasta are și un rol de susținere a șipcilor verticale și orizontale. 

  • Jgheaburi și burlane

Aceste elemente sunt utile pentru montarea sistemului pluvial la acoperiș, după ce a fost construit în totalitate. De regulă, pe lângă jgheaburi și burlane, ai nevoie și de elemente pentru îmbinare, colțare interioare și exterioare, ramificații, coturi de evacuare, capace pentru jgheaburi și cârlige. Montarea corespunzătoare a sistemului pluvial garantează o drenare eficientă a apei de pe acoperiș, motiv pentru care manopera trebuie să fie calitativă. 

Așadar, pentru construcția unui acoperiș ai nevoie de învelitoare, căpriori, folie anticondens și elemente pentru montarea sistemului pluvial. Lista materialelor nu se oprește aici. Pentru mai multe detalii și recomandări, ia legătura cu un specialist sau cere sfatului unui consultant din magazinele de profil!