Dintre toate prăjiturile de casă, checul pare cel mai ușor de preparat, pentru că nu trebuie decât să amesteci la un loc toate ingredientele, după care să pui compoziția la copt în niște tăvi speciale.
Din multitudinea de rețete noi am ales să ți-o prezentăm pe cea de chec cu iaurt și stafide, iar dacă vei parcurge acest articol până la final, vei avea parte și de un bonus.
Lista de ingrediente
Rețeta pentru un chec cu iaurt și stafide include ingrediente simple care se găsesc pe rafturile cămărilor din orice gospodărie. Vom începe cu iaurtul, pentru că paharul în care este ambalat poate fi folosit ulterior ca unitate de măsură pentru celelalte ingrediente. Este ocazia perfectă să descoperi Iaurtul de Ibănești de la Mirdatod, obținut prin metode tradiționale, din lapte de vacă.
Așadar, ai nevoie de un pahar de iaurt de 200 de grame, care se deșartă într-un bol și apoi se apoi spală bine pentru a măsura cu el celelalte ingrediente. În afară de iaurt, trebuie să-ți mai pregătești un pahar de ulei, două pahare de zahăr și trei pahare de făină. La acestea se adaugă trei ouă, 200 de grame de stafide, un plic de 10 grame de praf de copt și o linguriță de esență de vanilie. Opțional, poți adăuga și o linguriță de cacao.
Modul de preparare
Peste iaurtul din bol, se adaugă uleiul, zahărul, ouăle (sparte, bineînțeles), esența de vanilie și lingurița de cacao – dacă ai decis să folosești. Toate aceste ingrediente se amestecă bine cu un tel sau o lingură simplă. La fel de bine, poți folosi și un mixer, care îți va face munca mai ușoară.
După ce compoziția s-a omogenizat, se adaugă treptat făina și praful de copt continuând să amesteci permanent, pentru a nu se forma cocoloașe. Când aluatul devine ușor consistent, se adaugă și stafidele, după care se mai amestecă puțin. Dacă ai folosit mixerul îți recomandăm ca de această dată să apelezi la lingură sau la tel pentru a nu „toca” stafidele.
Timpul de coacere
După ce ai urmat pașii de mai sus, aluatul este gata și poți trece la etapa următoare. Pentru aceasta, ai nevoie de niște tăvi de chec, care sunt asemănătoare celor de cozonac, dar mai mici și mai subțiri. În general acestea au între 30 și 35 de centimetri lungime și 11 centimetri lățime.
Se tapetează tava cu hârtie de copt, peste care se toarnă aluatul. Apoi, se bagă la cuptor unde se coace 30-40 de minute la o temperatură de 180 de grade. După ce este scos din cuptor, checul se mai ține un sfert de oră în tavă, apoi poate fi scos și lăsat alte 5-10 minute să se mai răcească pentru a putea fi tăiat ușor.
Este la fel de delicios indiferent dacă este servit cald sau rece.
Bonus de final
Așa cum ți-am promis, încheiem cu un bonus, care nu este altceva decât o nouă rețetă de chec, de această dată cu brânză de vaci. Facem aceasta pentru că vrem să-ți oferim posibilitatea de a alege brânza de vaci pentru rețete delicioase tot din gama produselor tradiționale de Ibănești.
Ai nevoie de 300 de grame de brânză de vaci, 3 ouă, 200 de grame de zahăr, 250 de grame de făină, 50 de mililitri de lapte, o linguriță de esență de vanilie, un plic de praf de copt și un vârf de cuțit de sare. Mai poți adăuga câteva vișine din compot, ori fructe de pădure proaspete sau congelate.
Mai întâi se amestecă ouăle, zahărul, sarea și vanilia, după care se adaugă brânza de vaci. Urmează laptele, praful de copt, iar la final făina, care se toarnă ușor, amestecând încontinuu.
După ce aluatul se toarnă în tavă, se presară pe deasupra fructele, apoi se ține la copt tot 30-40 de minute, la 180 de grade.
Cu tot cu timpul de coacere, prepararea unui astfel de chec durează circa o oră și un sfert, așa că e o modalitate perfectă de a-ți umple timpul liber și a le oferi celor dragi un desert delicios.