Amenajarea unui dormitor în stil rustic: 5 detalii esențiale
Amenajarea unui dormitor în stil rustic: 5 detalii esențiale
25/03/2022
Cum înveți să sudezi corect: 5 recomandări
Cum înveți să sudezi corect: 5 recomandări
25/03/2022
Arată-le pe toate

Ce trebuie să verifici când cumperi un teren de casă

Ce trebuie să verifici când cumperi un teren de casă

Achiziția terenului de casă este un moment emoționant pentru că de el depinde construcția viitorului cămin. Alegerea terenului potrivit poate fi o sarcină complexă și complicată. Va trebui să acorzi atenție unor elemente, de existența cărora va depinde succesul proiectului. 

Construcția casei de vis pentru tine și familie este o etapă importantă în viața oricărei persoane. Proiectul poate merge perfect sau se poate împotmoli, imediat după achiziția terenului, dacă sunt probleme cu pământul, pe care le descoperi după tranzacție. De aceea este foarte important să știi ce anume să verifici și la ce să fii atent, când cumperi un teren pentru casă. 

Actul de proprietate

Înainte de a semna actul de vânzare-cumpărare trebuie să examinezi cu atenție actul de proprietate pentru teren. E bine să fii sigur că terenul nu este deținut în coproprietate sau se află în indiviziune, pentru că atunci lucrurile se pot complica. 

Prețurile variază și este normal să plătești o sumă mai mare pentru un teren aflat într-o zonă bună, decât pentru unul situat la ieșirea din oraș. Sunt terenuri de vânzare în Brașov, în zona metropolitană, spre localitățile învecinate. În funcție de distanța la care se află de oraș, precum și ținând cont de suprafața acestuia și de facilități, prețurile sunt foarte diferite. 

Prețul terenurilor a crescut, urmând trendul caselor, procentul fiind semnificativ față de anii anteriori. 

Terenul și autorizația de construcție

Înainte de a cumpăra terenul este bine să faci un drum la autoritatea locală, pentru a verifica situația acestuia, teren intravilan sau extravilan. 

Dacă dorești să construiești pe acel teren, trebuie să existe legal această posibilitate, adică încadrarea proprietății să nu fie la categoria teren agricol sau arabil. Certificatul de urbanism și cartea funciară vor oferi aceste informații, precum și existența sau absența drumurilor de acces pe proprietate sau alte sarcini pe care actualul proprietar nu le-a menționat. 

Documentație cadastrală și taxe plătite la zi

Documentele de la cadastru și intabularea sunt esențiale, iar de la Administrația Financiară trebuie să existe un document care să ateste că taxele și impozitele sunt plătite la zi. 

În plus, Primăria din localitate trebuie să emită un act, în care să menționeze darea sau nu a terenului în arendă. 

Utilități și posibilități 

Un teren aflat într-o zonă ușor accesibilă, cu utilități în apropiere, înseamnă racordare la apă, electricitate și gaz, rapid. 

Cu cât zona în care se află proprietatea va fi mai departe de infrastructura principală, cu atât va fi mai costisitor să investești pentru a avea utilitățile la tine acasă. 

Zonă și vecinătate

Zona este importantă, dar în același timp și vecinii sunt de avut în vedere. Dacă terenul din apropierea celui pe care vrei să-l cumperi, este pe mâna unui dezvoltator imobiliar care construiește blocuri, este bine să știi acest lucru înainte de a lua orice decizie. 

De asemenea, dacă în preajma terenului tău nu se află nimic este recomandat să te gândești dacă chiar vrei să fii singur. În cazuri extreme este bine să ai pe cineva aproape, la care să apelezi. 

Este indicat să ții cont și de faptul că un teren aflat în apropierea pădurii poate însemna că te poți trezi cu sălbăticiunile în curte. 

Încheierea unui antecontract 

Dacă vrei terenul, dar ai nevoie de aprobare financiară de la bancă, poți încheia un antecontract, prin intermediul căruia cele două părți s-au înțeles asupra prețului de vânzare și asupra momentului încheierii contractului final de vânzare. Recomandarea noastră este să încheiați acest act, la notar, pentru o garanție a viitoarei vânzări. 

Cumpărarea unui teren pentru construcția unei case nu trebuie să țină cont doar de zonă și de preț. Urmând pașii descriși mai sus poți să intri în posesia unui spațiu, pe care să poți ridica casa mult visată, fără complicații ulterioare.