Cum să îți alegi materialul de inel în funcție de culoarea pielii?
Cum să îți alegi materialul de inel în funcție de culoarea pielii?
03/03/2023
5 greșeli pe care să le eviți atunci când montezi panourile solare
5 greșeli pe care să le eviți atunci când montezi panourile solare
21/02/2023
Arată-le pe toate

Ce trebuie să știi despre alimentele bogate în calciu

Ce trebuie să știi despre alimentele bogate în calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătate și este implicat în diverse funcții ale organismului. Reprezintă cel mai abundent mineral din corpul uman și se găsește în majoritatea țesuturilor și organelor [1]. Datorită importanței sale, alimentele care îl conțin pot fi integrate într-o dietă sănătoasă.

Beneficii ale alimentelor ce conțin calciu

Calciul joacă un rol important în îmbunătățirea capacității de absorbție a nutrienților. Consumul regulat de alimente bogate în calciu poate avea efecte benefice asupra organismului și poate ajuta la menținerea unei stări optime a sănătății. Iată care sunt unele dintre acestea:

Contribuie la prevenirea osteoporozei

Consumul de alimente bogate în calciu poate preveni și reduce simptomele osteoporozei, deoarece calciul este necesar pentru oasele puternice și rezistente.

Au rol în menținerea echilibrului fluidelor

Alimentele bogate în calciu pot ajuta la menținerea echilibrului normal al fluidelor din corp și pot contribui la cea a unei structuri musculare sănătoase. Acestea au proprietăți antioxidante și pot reduce riscul apariției unor boli cronice.

Sprijină sănătatea dentară

O dietă sănătoasă bogată în calciu joacă un rol important în menținerea sănătății dentare. Acest mineral este esențial pentru consolidarea smalțului dinților și luptă pentru prevenirea apariției cariilor dentare și a problemelor gingivale. De asemenea, contribuie la eliminarea toxinelor din organism și reduce riscul apariției inflamațiilor gingivale și a afecțiunilor bucale, precum parodontoza sau stomatita. [1]

Surse naturale de calciu

Acest mineral poate fi găsit în mod natural în alimente. Câteva surse de alimente bogate în calciu sunt următoarele [1]:

Lactatele

Produsele lactate reprezintă cea mai importantă sursa de calciu [1]. Printre acestea se află laptele, brânzeturile și iaurtul. De pilda, o cană (327 mililitri) de lapte de vacă are circa 306-325 miligrame de calciu, în funcție dacă este integral sau fără grăsime. Calciul din lapte este absorbit foarte bine în organism. [1] Acesta conține, în plus, și proteine, vitamina A și vitamina D. În cazul în care ai intoleranță la lactoză, optează pentru substituenți pe bază de plante care conțin o cantitate crescută de calciu.

Legume crucifere și cu frunze

Legumele cu un conținut ridicat de calciu sunt o sursă ce oferă beneficii adiționale de vitamine și fibre. Kale, varza de Bruxelles și spanacul sunt doar trei exemple excelente de alimente crucifere și cu frunze care sunt bogate în calciu.

Fructe

Unele fructele oferă, de asemenea, cantități mari de calciu. Merele, piersicile și pepenii galbeni sunt exemple de surse. O altă opțiune bună pentru a obține un surplus de calciu este consumul fructelor uscate. Prunele uscate și curmalele sunt opţiuni adecvate, datorită conţinutului lor ridicat din acest mineral.

Alte surse

Alte surse de alimente care conțin calciu sunt semințele de susan și produsele pe bază de soia, peștele (precum sardinele sau tonul).

De ce este important aportul optim de calciu?

Deficitul de calciu poate provoca tulburări ale metabolismului, anemie și fragilitatea oaselor. Acest deficit poate fi cauzat de absorbția insuficientă sau lipsa consumului de alimente bogate în calciu. Deficitul poate fi cauzat, de asemenea, de anumite medicamente sau chiar boala paratiroidiană.

Este important să fim conştienţi de necesitatea consumului regulat de alimente bogate în calciu, pentru a ne menţine starea de sănătate optimă. Dieta sănătoasă și echilibrată este esenţială pentru ca organismul nostru să funcţioneze în parametrii normali şi poate contribui la prevenirea unor afecţiuni grave la nivelul oaselor şi al altor organe.

În cazul în care crezi că te confrunți cu un deficit de calciu, mergi la medic și efectuează analizele recomandate de acesta. Dacă rezultatele testelor de sânge arată că ai un nivel scăzut de calciu, medicul îți poate recomanda suplimente alimentare care îl conțin. Evită să iei medicamente fără a consulta medicul în prealabil.

Sursă de referință:

  1. Jennings, Kerri-Ann. “Top 15 Calcium-Rich Foods (Many Are Nondairy).”Healthline, Healthline Media, 4 Nov. 2021, www.healthline.com/nutrition/15-calcium-rich-foods, accesat la 6 februarie 2023.