Deoarece prevenirea unei afecțiuni este mult mai ușor de realizat decât tratarea ei, este recomandat să efectuezi regulat anumite teste de screening, unele dintre ele generale, iar altele axate pe vârstă, gen și alți factori specifici ție.
Un test de screening este acel test care depistează potențiale riscuri sau afecțiuni înainte ca acestea să se agraveze, oferind astfel posibilitatea începerii tratamentului mult mai devreme sau efectuarea anumitor schimbări în stilul de viață.
Dacă dorești să ai o abordare proactivă cu privire la sănătatea ta, în continuarea acestui articol ți-am pregătit câteva teste esențiale pe care ar trebui să le faci pentru a-ți monitoriza sănătatea.
5 teste esențiale de screening
Probabil că ai observat că, în timpul unei consultații generale, medicul tău de familie îți măsoară printre altele și tensiunea arterială. Aceasta acțiune poate reprezenta un test de screening prin care medicul verifică sănătatea ta cardiovasculară.
Cu toate acestea, trebuie menționat că nu există un test de screening specific pentru fiecare afecțiune în parte, majoritatea fiind folosite pentru a oferi informații generale. Ca urmare, câteva dintre testele care ar trebui să le iei în considerare includ:
Analize de sânge
Analizele de sânge reprezintă unul dintre cele mai cerute și efectuate teste de screening deoarece pot oferi numeroase informații cu privire la sănătatea generală și la funcționarea organelor vitale.
Prin acest test de screening, medicul poate verifica nivelul colesterolului, al glicemiei, funcția renală, funcția hepatica, o potențială inflamaţie, anemia sau nivelul de vitamine din organism și așa mai departe. Mai mult decât atât, prin efectuarea unei hemoleucograme, medicul poate diagnostica și monitoriza diferite boli hematologice.
Datorită numărului mare și variat de informații care pot fi obținute în urma acestui test, analizele de sânge sunt esențiale pentru oricine dorește să aibă o abordare proactivă cu privire la propria sănătate.
Electrocardiograma
Electrocardiograma este un test nedureros care folosește electrozi montați la nivelul membrelor și pe piept pentru a înregistra activitatea electrică de la nivelul inimii.
Testul este folosit pentru a monitoriza sănătatea inimii și pentru a detecta posibile probleme legate în special de ritmul cardiac, semnele unor leziuni noi sau vechi, dezechilibre electrolitice, pericardită sau dovezi ale măririi de volum ale cordului. Investigația este efectuată atât de des încât dispozitivul necesar este prezent în fiecare cabinet medical, spital, clinică și ambulanțe.
Mamografie
Mamografia este un test de screening folosit pentru depistarea precoce a cancerului de sân și reprezintă un test esențial pentru persoanele de gen feminin care au trecut de o anumită vârstă sau care prezintă factori de risc specifici.
Testul folosește raze X pentru a obține imagini din interiorul sânului pentru a depista eventuale anomalii, noduli și așa mai departe.
Screening cancer de prostată
Pentru persoanele de gen masculin, screening pentru cancerul de prostată reprezintă un test esențial după o anumită vârstă sau atunci când sunt prezenți factori de risc specifici.
Deoarece nu există un test standard de depistare, două teste folosite cel mai des pentru acest obiectiv includ examinarea prin tușeu rectal și analiza de sânge pentru depistarea antigenului specific prostatic.
Teste pentru monitorizarea supraponderabilității sau a obezității
Obezitatea este o problemă medicală care creşte riscul de dezvoltare al anumitor afecțiuni cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare, printre multe altele.
Deoarece scăderea în greutate poate fi greu de obţinut pentru multe persoane, depistarea din timp a tendințelor de îngrășare ar putea oferi oportunitatea de schimbare a stilului de viață și a dietei.
Aceste teste includ, de obicei, calcularea indicelui de masă corporală, măsurarea circumferinței taliei și un examen clinic general.
În funcție de vârstă și de gen, toate aceste teste sunt esențiale pentru a avea o idee cât mai bună despre sănătatea ta generală. Cu toate acestea, trebuie menționat că fiecare caz în parte poate necesita investigații specifice în funcție de riscurile și de problemele pe care le are, doar medicul specialist putând recomanda cu exactitate testele esențiale.
Dacă dorești să faci teste de screening regulate, discută cu medicul tău de familie și cere-i recomandă cu privire la cazul tău specific.