Activități interesante de Weekend pentru toată familia
Activități interesante de Weekend pentru toată familia
13/01/2023
Construcție acoperiș: 4 materiale de care ai nevoie
Construcție acoperiș: 4 materiale de care ai nevoie
05/01/2023
Arată-le pe toate

5 soluții eficiente dacă întâmpini probleme cu pompa centralei termice

5 soluții eficiente dacă întâmpini probleme cu pompa centralei termice

Problemele la centrala termică nu sunt străine persoanelor care au o centrală în casă, în special dacă aceasta este mai veche sau predispusă la defecțiuni. De cele mai multe ori, principala piesă responsabilă pentru funcționarea defectuoasă a centralei este pompa. 

Pompa de recirculare a centralei termice este o piesă esențială, deoarece pompează apa spre toate țevile sistemului sanitar de încălzire din locuință. Când aceasta nu mai funcționează corect, iată care poate fi cauza și soluția:

  • Acumularea reziduurilor și a mizeriei

Blocajele la pompa centralei sunt obișnuite în cazul centralelor proprii mai vechi. În timp, diverse reziduuri se acumulează în pompa de recirculare și se poate ajunge la probleme mai grave precum defectarea centralei termice. Pompa de recirculare pentru centrală poate fi achiziționată și înlocuită fără probleme.

Soluția stă, desigur, în curățarea pompei. Se recomandă ca o dată la 2-3 ani să discuți cu o persoană sau o echipă specializată în domeniul instalațiilor și al reparațiilor pentru o curățare în detaliu a întregului sistem de încălzire. Acesta se curăță cu substanțe chimice, iar, ulterior, se recomandă să folosești un filtru care previne reapariția unei astfel de probleme cauzate de blocarea reziduurilor.

  • Zgomote neobișnuite la centrala termică

Zgomotele ciudate care se aud din centrala termică pot indica o acumulare de aer. Centralele termice au un aerisitor, iar dacă acesta detectează o problemă, la centralele termice cu display digital poate apărea o eroare. În acel moment, alimentarea cu gaz va fi oprită, până la remedierea problemei.

Pentru a rezolva problema, poate fi suficient să scoți aerul din centrala termică prin desfiletarea aerisitorului. Cu ajutorul acestuia se reglează și presiunea din centrala termică. Lasă aerul să iasă până când indicatorul ajunge în dreptul valorii de 1.5-2 pe display.

  • Scurgeri la nivelul centralei termice

Dacă observi scurgeri de apă la centrala termică, motivul poate fi defectarea pompei. Fie că centrala este veche și  s-a rupt un filet al pompei sau dacă pompa a fost montată greșit în centrala termică, problema trebuie remediată rapid.

În primul rând, verifică dacă pompa centralei nu se mișcă și că este bine strânsă. Dacă observi semne de coroziune, pompa trebuie înlocuită. Verifică și sistemele de îmbinare ale pompei cu restul centralei termice. Dacă observi nereguli acolo, trebuie să schimbi îmbinările.

  • Centrala funcționează constant

Funcționarea non stop a centralei nu este o problemă foarte des întâlnită, dar există situații în care te poți lovi de aceasta. În acest caz poate fi vorba despre o problemă serioasă, moment în care se recomandă o verificare amănunțită, făcută de un expert în domeniu.

  • Centrala funcționează normal, dar apa nu este pompată în circuit

Când centrala termică nu a fost folosită de foarte mult timp, poți observa că apa nu este pompată în circuit, deși pompa funcționează normal. În acest caz există o soluție foarte simplă care merită încercată. Este posibil ca o componentă a pompei să nu funcționeze normal, așa că poți bate încet în centrală pentru a o pune în funcțiune.

Problemele la centrala termică nu sunt mereu grave, așa că nu trebuie să te sperii dacă observi că aceasta nu funcționează optim. Dacă problemele persistă și ai încercat toate opțiunile, discută cu un specialist despre soluțiile posibile.