De ce sunt fructele importante în alimentația copiilor
De ce sunt fructele importante în alimentația copiilor
03/12/2021
8 Jocuri de îndemânare potrivite pentru copilul tău
8 Jocuri de îndemânare potrivite pentru copilul tău
03/12/2021
Arată-le pe toate

5 sfaturi importante pentru igiena intimă feminină

5 sfaturi importante pentru igiena intimă feminină

În ultimele decenii gradul de accesibilitate la informație și produse de îngrijire feminină a crescut considerabil, având un impact pozitiv asupra sănătății femeilor. Cu toate acestea, igiena feminină presupune mai mult decât simpla achiziție și folosire a produselor de îngrijire. Citește în continuare și află cele mai importante sfaturi pentru o igienă feminină corespunzătoare!

Cunoaște-ți organismul

O informare corectă, bazată pe dovezi științifice este cea mai bună armă cu care te poți echipa. Pentru a nu cădea pradă reclamelor înșelătoare și practicilor aparent miraculoase, este important să cunoști cum funcționează corpul tău. În general, îngrijorările care îndreaptă femeile către cabinetul medicului ginecolog constau în apariția unor mirosuri și/sau secreții la nivel vaginal. Din acest motiv este esențial să cunoști atât modul normal de funcționare a aparatului genital, cât și semnele și simptomele unei posibile infecții vaginale.

Evită dușurile vaginale

Ideea conform căreia vaginul are nevoie de o curățare extensivă cu diferite produse de curățenie este un mit! Vaginul este un organ căptușit de mucoasă, la nivelul căreia trăiesc multe bacterii bune (cunoscute sub numele de floră vaginală) ce au rolul de a-l proteja de potențiale infecții. Secrețiile de la nivelul vaginului sunt modalitatea sa de a se autocurăța, iar aspectul și volumul secrețiilor se pot modifica de-a lungul ciclului menstrual.

Folosirea dușului vaginal modifică echilibrul florei vaginale și spală secrețiile normale ale vaginului, perturbând astfel principala modalitate de apărare a acestuia, iar riscul de a dezvolta o infecție vaginală crește.

Folosește produse fără parfum

Este recomandat să folosești produse de igienă care nu conțin parfum sau substanțe antiseptice deoarece acestea pot produce iritații locale sau pot afecta echilibrul florei vaginale. Optează pentru săpunuri neparfumate și spală atent în fiecare zi zona din jurul vaginului (vulva)  cu săpun și apă.

Păstrează zona genitală curată și uscată

Bumbacul este un material respirabil fiind ideal pentru confecționarea lenjeriei intime. Materialele precum satinul păstrează umiditatea, reduc fluxul de aer, favorizând astfel dezvoltarea microorganismelor și apariția iritațiilor și a infecțiilor. Încearcă să-ți schimbi cât mai repede lenjeria intimă atunci când faci sport pentru a evita menținerea unui mediu umed.

De asemenea, atunci când mergi la toaletă este important ca sensul de ștergere să fie din față în spate pentru a evita transferul bacteriilor de la nivel anal la nivel vaginal.

Protejează-te corespunzător

Microorganismele (bacterii, virusuri, fungi) pot pătrunde în vagin în timpul actului sexual, iar cea mai bună metodă de a te proteja de infecțiile cu transmitere sexuală (gonoree, trichomoniază, clamidioză, etc) este să folosești corect prezervativul pe tot parcursul actului sexual.

În concluzie, este important să acorzi o atenție deosebită igienei intime pentru a menține sănătatea aparatului genital. Nu ezita să te adresezi medicului ginecolog dacă ai nelămuriri cu privire la igiena intimă sau la sănătatea reproductivă!

Surse informative

“Keeping Your Vagina Clean and Healthy.” NHS, 18 Oct. 2018, www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/. 

George, Rose. “The Vagina Is Self-Cleaning – so Why Does the ‘Feminine Hygiene’ Industry Exist?” The Guardian, Guardian News and Media, 4 Sept. 2018, www.theguardian.com/society/2018/sep/04/the-vagina-is-self-cleaning-so-why-does-the-feminine-hygiene-industry-exist.