Panourile solare reprezintă o soluţie din ce în ce mai populară pentru reducerea consumului de energie şi economisirea cheltuielilor de întreţinere a clădirilor. Cu toate acestea, instalarea propriu-zisă este un proces complex şi sunt câteva greşeli de evitat pentru a profita la maximum de eficienţa panourilor solare. Un minim efort de documentare te va scuti de o serie de neplăceri:
Panouri solare alese greşit
Oferta de panouri solare este atât de diversă încât acoperă orice tip de buget şi nevoi. În primul rând trebuie să cunoşti cele două mari tipuri de panouri solare:
Panouri solare termice
Panourile solare termice captează energia razelor soarelui pentru a încălzi apa caldă menajeră.
Panouri solare fotovoltaice
Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică.
În funcţie de nevoile clădirii pe care vor fi instalate va trebui să alegi tipul de panou potrivit.
Ignorarea necesarului de consum al clădirii
Indiferent de tip, panourile solare trebuie să facă faţă consumului de energie al clădirii. Un set de panouri supradimensionat reprezintă o investiţie inutilă, în timp ce un panou prea mic nu va face faţă solicitărilor. Ţine cont de acest aspect atunci când alegi numărul de panouri, de tuburi sau volumul boilerelor integrate.
Pregătirea necorespunzătoare a acoperişului pentru montaj
Una dintre cele mai frecvente greșeli de care s-au lovit utilizatorii de panouri solare este pregătirea necorespunzătoare a acoperişului. Panourile reprezintă o presiune aplicată asupra structurii acoperişului. Dacă nu este consolidat şi eliberat de materiale care ar putea împiedica instalarea, efortul muncitorilor va fi dublat de acestea operaţiuni suplimentare. În plus, specialiştii recomandă latura de sud a acoperişului pentru montarea de panouri solare. Dacă alegi o latură umbroasă în mod natural, cum este cea nordică sau umbrită de clădirile din jur timp de câteva ore în fiecare zi, eficienţa panourilor va scădea drastic. Expunerea îndelungată la lumina soarelui zilnic este esenţială pentru captarea energiei solare.
Instalarea lăsată în mâinile unor neprofesionişti
Un alt aspect ce necesită o atenţie deosebită este alegerea echipei căreia îi încredinţezi proiectul de instalare. Chiar dacă sunt foarte prezente în peisajul rezidenţial românesc, panourile solare reprezintă totuşi o tehnică relativ nouă, cu care nu s-au familiarizat toţi instalatorii. În general, renumele profesioniştilor este recunoscut în comunitate. Cel mai bine este să ceri referinţe de la cunoscuţi care au fost mulţumiţi de lucrările realizate. Recenziile disponibile în mediul online sunt o altă sursă de informare, cu condiţia să alegi doar acele mărturii credibile. Riscul cel mai mare este să alegi produse de foarte bună calitate, dar eficienţa lor să fie compromisă de o manoperă defectuoasă.
Nerespectarea indicaţiilor producătorului cu privire la întreţinere
Panourile solare sunt montate în spaţiu deschis, la înălţime. Aşadar, sunt expuse la cele mai diverse condiţii meteorologice. În special iarna există riscul depunerii zăpezii sau al formării de gheaţă care pot compromite instalaţia. Resturile de vegetaţie sau alte obiecte aduse de vânt pe acoperiş trebuie îndepărtate pentru a nu deteriora panourile. Fiecare producător are o serie de măsuri pe care le recomandă pentru întreţinerea pe termen lung a panourilor. Acestea pot fi făcute în regim Do It Yourself, dacă ai disponibilitatea de a te urca personal pe acoperiş. Alternativa este să contractezi servicii de mentenanţă din partea unor profesionişti, care vor face o revizie completă a instalaţiei la un anumit interval de timp.
Evitarea greşelilor de mai sus te va ajuta să te bucuri cât mai mult timp de eficienţa panourilor tale solare. Achiziţia şi instalarea panourilor reprezintă o investiţie serioasă, cu scopul de a reduce din risipa de energie şi din costurile de întreţinere a clădirii. Aşadar, ai toate motivele să valorifici la maximum acest efort financiar.